De Ziua Internațională a Copilului, Justice Initiative, alături de supraviețuitori ai abuzurilor sexuale asupra copiilor, activiști pentru protecția copilului și celebrități se reunesc din toate țările Europei pentru a lansa campania “Fiecare secundă contează”, care cere Uniunii Europene să pună capăt violenței sexuale online asupra copiilor.
Campania, care își propune să strângă sute de mii de semnături, poate fi semnată pe site-ul Justice Initiative. Petiția va fi prezentată Parlamentului European în luna septembrie.
Datele recent publicate de Internet Watch Foundation cu privire la amploarea abuzului online asupra copiilor de toate vârstele au crescut foarte mult de la an la an. În 2022 au fost găsite cele mai multe imagini și videoclipuri care implică acest tip de conținut adresat copiilor. De asemenea, cercetările lor au descoperit că paginile comerciale care exploatează abuzul sexual asupra copiilor s-au dublat din 2020. Ca și în anii precedenți, cele mai multe rapoarte globale privind materialele de abuz sexual asupra copiilor au fost găzduite de un stat membru al Uniunii Europene.
Coaliția lansează o campanie care reunește vocile și experiențele supraviețuitorilor și susținătorilor, invitând cetățenii europeni să semneze o petiție care cere factorilor de decizie să adopte propunerea Comisiei Europene de prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copiilor.
Campania, intitulată “Fiecare secundă contează”, pornește de la ideea că, la fiecare secundă, două imagini cu conținut sexual adresate copiilor sunt distribuite online. Dacă va fi adoptată legislația, ar fi prima de acest tip, la această scară, oferind un model de răspuns global la o problemă care crește într-un ritm alarmant. Personalități din România s-au alăturat campaniei: Doru Trăscău, solistul trupei The Mono Jacks, actrița Ioana Flora și muzicianul Zoli Toth. Urmăriți aici videoclipul oficial al campaniei pe pagina de Facebook Justice Initiative Romania.
„De Ziua Copilului ne dorim o lume lipsită de abuz și suferință pentru toți copiii lumii, fie că vorbim de abuz fizic sau de abuz online. Copiii petrec din ce în ce mai mult timp online prin intermediul a tot felul de dispozitive și platforme; propunerea noastră urmărește să protejeze copiii oriunde s-ar afla, astfel încât aceștia să poată trăi, învăța și prospera în lumea lor digitală fără amenințarea abuzului sexual. A mai rămas puțin timp pentru a adopta o legislație care să asigure siguranța copiilor online – și este nevoie de doar câteva secunde pentru a semna petiția. Împreună, putem crea o lume mai sigură pentru copiii noștri”, declară Gabriela Lupea, director Justice Initiative Romania.
Petiția a fost lansată de Justice Initiative, un grup de 150 de organizații de supraviețuitori din 13 țări europene. De asemenea, petiția este susținută de campania Child Safety On, o coaliție de organizații de protecție a copiilor, printre care se numără Missing Children Europe, National Center for Missing & Exploited Children, ECPAT International, Brave Movement, Canadian Centre for Child Protection, Internet Watch Foundation, NSPCC, End Violence Against Children, Thorn, 5 Rights Foundation, Terre des Hommes, Child Helpline International și Eurochild.