Companiile Facebook, Google si Amazon impreuna cu Centrul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie (CRUK) si Citizen Science Alliance s-au reunit recent in cadrul unui eveniment unde 40 de “hackeri” vor dezvolta un joc pentru smartphone care are ca scop sprijinirea comunitatii oamenilor de stiinta in demersul lor de a gasi un tratament pentru flagelul secolului 21, cancerul.
Evenimentul va reuni oamenii de stiinta de la CRUK, programatori, gameri, designeri grafici si alti specialisti pentru a transforma tehnologia de analiza a datelor folosita de Citizen Science Alliance intr-un joc care va rula sub numele de GeneRun si care le va permite oamenilor de stiinta sa analizeze date cu privire la cancer.
Evenimentul a fost sprijinit de Facebook Marea Britanie care a oferit expertiza echipei sale de ingineri de la sediul din Londra si care a invitat profesori de la diferite universitati sa participe la acest eveniment. La randul sau, Google a oferit sprijin financiar si a gazduit evenimentul la Tech City, Londra, in timp ce Amazon Web Services s-a oferit sa le puna la dispozitie gratuit participantilor resurse tehnologice si expertiza si totodata va fi si compania care va furniza platforma care va gazdui gratuit versiunea finala a jocului. CRUK va desemna si totodata plati o agentie care va realiza jocul a carui lansare oficiala este programata in vara lui 2014.
Cercetarile in domeniul posibilelor cauze genetice ale aparitiei cancerului genereaza o multitudine de date care trebuie analizate de ochiul uman pentru a detecta schimbari de finete pe care robotii si aparatele sofisticate nu le pot identifica. “Prin valorificarea puterii colective a comunitatii oamenilor de stiinta, vom putea accelera descoperirea de noi modalitati mai precise de diagnosticare si tratament al cancerului”, a declarat profesorul Carlos Caldas, senior group leader la Institutul Cambridge CRUK, din cadrul Universitatii Cambridge.
Proiectul actual este al doilea dezvoltat de CRUK in parteneriat cu Citizen Science Alliance. De exemplu, Cell Slider a fost lansat in octombrie anul trecut si reprezinta un site web care ii cere publicului sa compare diferite mostre de tumori. Pana in prezent, peste 660.000 de imagini au fost analizate, iar rezultatele preliminare ale proiectului Cell Slider sugereaza ca pentru unele teste, timpul de analiza a datelor s-a redus cu mai mult de 12 luni. “Prin valorificarea fortei colective a publicului, Cell Slider a demonstrat deja modul in care putem reduce semnificativ timpul de analiza pentru unele dintre datele de teste clinice de la 18 la 3 luni,” a mai declarat doctorul Harpal Kuman, directorul executiv al CRUK. (A.D.)