Fundația Inimă de Copil a organizat și în această vară cinci serii de tabără, la Năruja, în județul Vrancea.
În total, au fost 187 de participanți. Dintre aceștia, 161 au fost copii: atât români proveniți din familii aflate în dificultate, cât și ucraineni. Lor li s-au adăugat mamele refugiate din Ucraina.
Cele patru săptămâni de tabere au avut drept țintă dezvoltarea celor mici, atât pe plan fizic cât și pe plan emoțional și intelectual. A fost o perioadă care le-a deschis orizontul, i-a ajutat să își găsească prieteni, iar pentru copiii și părinții refugiați a fost o adevărată binecuvântare după mai bine de 16 luni de când viața lor s-a schimbat dramatic.
Activitățile au fost diverse, de la competiții de înot organizate la râul din apropierea taberei, până la ateliere de creație și jocuri specifice vârstei copilăriei, menite să lege prietenii frumoase și adevărate între toți copiii participanți.
Au fost și activități de cunoaștere de sine, prin care și-au explorat sentimentele și experiențele proprii. Copiii au vorbit despre situațiile de viață prin care au trecut, despre ce i-ar putea face mai buni, despre visurile pe care le au și despre modul în care își pot găsi menirea.
„Dimineața ne trezea sunetul fluierului care ne chema la înviorare, așa că nu mai așteptam nicio clipă! Țup! ne dădeam jos din pat!”, povestește Andrei, 11 ani.
Sportul a fost atracția principală pentru cei mici, indiferent că vorbim aici despre drumețiile în inima pădurii sau despre jocurile interactive organizate în echipe, precum meciurile de fotbal sau baschet. Nu în ultimul rând, cu toții au avut parte de „mângâierea” oferită sufletului și echilibrului mental de către natură. Priveliștea de la Năruja este încărcată de un verde proaspăt, iar aerul răcoros și puternic ozonat ajută copiii să își găsească echilibrul atât de necesar. Vulpițele văzute în pădure și joaca cu Azorel au făcut și ele deliciul copiilor.
Spre seară, cel mai așteptat moment era cel în care se dădea startul focului de tabără. Mirosul dulce al bezelelor pe băț îi strângea pe toți în jurul focului. Urmau poveștile, glumele, depănatul amintirilor, totul într-un cadru reconfortant, în care răsunau glasurile și râsetele copiilor.
„Unul dintre momentele cele mai plăcute era acela când ne strângeam în jurul focului de tabără. Deși în jurul nostru era întuneric, lumina ne readucea împreună, iar chipurile celor mici erau împodobite de niște zâmbete până la urechi”, își amintește Olga, angajată a Centrului pentru refugiați.
Bucuria nu și-a făcut loc doar in inimile celor mici, ci și ale organizatorilor, ale voluntarilor și angajaților Fundatiei Inimă de Copil care și-au rupt din timpul lor pentru a-i însoți pe cei mici. Taberele au fost prilejul prin care legătura dintre ei a fost consolidată și prietenii noi nu au întârziat să apară!
Cu acest prilej, le mulțumim sponsorilor, donatorilor și partenerilor, pentru tot sprijinul și implicarea lor, fără de care nu am fi reușit să le oferim copiilor noștri un timp benefic vindecării, relaxării dar și al bucuriei. Așteptăm cu nerăbdare taberele de vara viitoare!
Taberele au fost finanțate de Care prin Fundația SERA, Care Franța și FONPC și prin Programul „SUPPORT UKRAINE – Active support measures for Ukrainian citizens fleeing the war” finanțat de Diakonie Katastrophenhilfe, prin FONSS – Federația Organizaților Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.