Kaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) lansează luni, 9 octombrie, al treilea Apel de proiecte pentru ONG-uri, În Stare să Ajut, pentru care alocă un total de peste 1.000.000 lei în finanțări nerambursabile.
Organizațiile neguvernamentale pot solicita pentru un proiect un sprijin financiar între 30.000 lei și 175.000 lei, pentru proiecte între 3 – 5 luni.
Bugetul alocat anul acesta celor 19 proiecte câștigătoare în urma celor două apeluri din programul În Stare de Bine a fost de aproximativ 5.000.000 lei. ONG-urile au dezvoltat și implementat proiecte în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă menite să contribuie la reducerea inegalităților sociale prin sprijinirea beneficiarilor vulnerabili și a comunităților din care aceștia fac parte.
Lansarea de astăzi a grantului suplimentar de peste 1.000.000 lei În Stare să Ajut 2023 vine în contextul problemei de sănătate publică pe care o ridică consumul de droguri în rândul adolescenților. Astfel, la nivel european, Observatorul European al Drogurilor și Toxicomaniei (OEDT) arată că 17,7% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au raportat consumul în ultimul an în Uniunea Europeană. Canabisul rămâne unul dintre cele mai utilizate substante, urmat de “drogurile de sinteză”.
În România, conform Raportului Național privind situația drogurilor la nivelul anului 2022, cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani), cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani). La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti/ Ilfov.
Apelul În Stare să Ajut a fost propus cu scopul de a aborda priorități sociale la nivel național sau regional de actualitate. Pentru anul 2023, tematica specifică a apelului se concentrează asupra dezvoltării și implementării de inițiative de prevenire a consumului de substanțe în rândul adolescenților din România, prin oferirea accesului acestora la informații, servicii și resurse specializate pentru a reduce riscurile asociate consumului de droguri în această grupă de vârstă și pentru a promova un stil de viață sănătos.
„În urma ultimelor evenimente din acest an și a amplorii pe care a luat-o consumul de substanțe psihoactive în rândul adolescenților, programul În Stare de Bine vine în întâmpinarea acestei probleme de sănătate publică prin lansarea Apelul 3, care presupune prioritizarea activităților de prevenire și reducere a consumului de narcotice pentru categoria de vârstă 12 – 18 ani. Încurajăm organizațiile non-guvernamentale care au expertiză în acest domeniu să depună propuneri de proiecte pentru a putea oferi informații și activități adaptate acestei categorii de vârstă. Sprijinim ONG-urile care pot să dezvolte programe de prevenție funcționale, prin care adulții specializați să le vorbească tinerilor cât mai aproape de limbajul lor, iar intervențiile propuse să fie în măsură să răspundă cât mai complex nevoilor reale ale beneficiarilor”, spune Ionuț Sibian, Director Executiv FDSC.
„Apelul În Stare să Ajut a apărut ca răspuns rapid pentru situațiile neprevăzute din societatea românească, cum au fost pandemia de coronavirus și criza refugiaților ucraineni. În urma rezultatelor obținute, am decis suplimentarea bugetului total și consolidarea acestui apel pentru a adresa și alte nevoi existente. Astfel, ne propunem să extindem impactul programului În Stare de Bine și încurajăm ONG-urile din România să dezvolte proiecte ce urmăresc creșterea calității vieții în comunități”, completează Katharina Scheidereiter, Manager CSR pentru Kaufland România și Moldova.
Calendar Apel 3 În Stare să Ajut 2023:
- 9 octombrie 2023 – Apel 3 – În stare să ajut Publicare Ghid și documente Apel;
- 18 octombrie 2023 – Sesiune publică de informare cu detalii despre Apel;
- 1 noiembrie 2023 (ora 09:00) – 3 noiembrie 2023 (ora 16:00) Perioadă de înscriere a prolunerilor de proiecte (aplicare online exclusiv prin platforma programului În Stare de Bine);
- 6 – 27 noiembrie 2023 – Proces evaluare;
- Finalul lunii noiembrie 2023- Anunțarea proiectelor câștigătoare;
- Proiectele se vor implementa în peripoada 15 ianuarie 2024 – 15 iunie 2024.
Mai multe detalii cu privire la aplicarea online sunt prezentate în Ghidul Solicitantului.
Pentru mai multe detalii legate de acest apel, persoana de contact este Laura Cireașă care poate fi contactată pe emailul laura.cireasa@fdsc.ro sau telefonic la numărul 0742.200.894.