Pentru a reduce abandonul școlar, este necesar să reducem inegalitățile accentuate dintre copii la nivel material (în defavoarea celor mai vulnerabili), să creștem stima de sine a acestora și să creăm un mediu de învățare atractiv.
Concluziile au rezultat în urma unui proiect derulat de Fundația Terre des hommes în România, pentru a reduce riscul de abandon școlar, a îmbunătăți performanțele școlare ale elevilor (inclusiv ale celor cu nevoi speciale de învățare).
Astfel, recomandăm o intervenție similară la nivel național pe mai multe niveluri:
- Întocmirea unui plan de formare a cadrelor didactice în funcție de nevoile identificate în fiecare școală. În proiectul NOROC Inițiațiva NOrvegiano – ROmană pentru Calitate în Educație au fost apreciate de profesori cursurile de Mișcare, Joc, Creativitate și Sport (metodologie de învățare experiențială creată de Fundația Terre des hommes special pentru copii vulnerabili din toată lumea), cursurile de ”Tehnici și metode de lucru pentru copii cu CES”, cursuri de ”Abilități de incluziune socială”, cursuri pentru cadre didactice, dar și pentru mentori. Școlile ar putea sprijini formarea cadrelor didactice în acest sens la nivel național.
- Folosirea unei metodologíi de identificare a elevilor aflați în risc de abandon școlar și a elevilor cu probleme de învățare specifice. Aceasta, dacă este aplicată la începerea anului școlar, poate fi un instrument útil în identificarea și prevenirea absențelor și a deficiențelor de învățare în rândul elevilor sau pentru realizarea unui plan individual de învățare pentru copii cu nevoi speciale. Ea ar contribui la sporirea abilităților elevilor de a face față cerințelor școlare, la un comportament adecvat în cadrul mediului școlar și la comunicare eficientă. Metodologiile au fost create de specialiștii Fundației și sunt disponibile gratuit pe site www.edu-noroc.org. Ele includ fișe de identificare și monitorizare a elevilor astfel încât să se poată lucra distinct cu fiecare elev în parte, dacă este nevoie. Ministerul Educației ar putea recomanda aceste ghiduri pentru a fi folosite la nivel național.
- Un „Program de tip afterschool”, care presupune ateliere dedícate părinților, metodologia de mentorat pentru elevii de liceu, o masă caldă oferită copiilor, activități de predare/învățare prin joc și mișcare, facilitate prin tehnici Mișcare, Joc, Creativitate și Sport. În plus, în cadrul proiectului, s-au asigurat dotări cu echipamente și articole sportive adecvate, ghiozdane și rechizite necesare pentru un an școlar.
Proiectul NOROC Inițiațiva NOrvegiano – ROmană pentru Calitate în Educație a avut o intervenție integrată, folosind aceste măsuri pe mai multe niveluri:
- A ajutat cadrele didactice să-și îmbunătățească abilitățile și cunoștințele pentru a lucra cu copii cu nevoi speciale de învățare sau de incluziune socială.
- A susținut material, psihologic și educațional copiii din grupuri vulnerabile aflați în risc de abandon școlar / cu CES (cerinte educationale speciale)
- Specialiștii au lucrat cu părinții/tutorii copiilor
Informații detaliate despre programele și instrumentele prezentate anterior pot fi găsite pe site-ul proiectului www.edu-noroc.org, inclusiv metodologii, program de intervenție, ghid de bune practici, ghid de intervenție integrată în școli etc.
Proiectul “Inițiativa „NOROC in Educație” – Inițiativa NOrvegiano – ROmână pentru Calitate în Educație”, beneficiază de un grant în valoare de 998.000 € oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene in cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți calitatea serviciilor educaționale, cu predilecție în mediul rural din 5 județe din România.
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014 – 2021.
Conținutul acestui material nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor; pentru mai multe informații accesati www.eeagrants.org
Lucrăm impreuna pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.