Pentru prima oară în România sunt colectate, centralizate, analizate și puse într-un context mai larg părerile celor care alcătuiesc în fapt societatea civilă organizată: membrii, angajații și voluntarii ONG-urilor.
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) invită membrii, angajații sau pe oricine a făcut voluntariat pentru un ONG în 2023 să participe la cercetarea națională pentru cunoașterea și recunoașterea celui de-al treilea sector, al societății civile organizate. Durează 20-25 minute.
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a relansat, o dată cu Barometrul Liderilor ONG (completat de un număr record de lideri de ONG) și acum, prin Barometrul Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG un amplu efort de cercetare asupra sectorului neguvernamental din România. Dacă Barometrul Liderilor ONG este deja la a patra ediție (după cele din 2010, 2011 și 2016), Barometrul Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG este la prima ediție.
Participarea cât mai largă a membrilor, angajaților sau voluntarilor din ONG-uri până pe 23 ianuarie 2024 este importantă pentru a crește reprezentativitatea datelor și a duce la o radiografie cât mai clară a sectorului ONG. Chestionarul este adresat TUTUROR celor care lucrează în sectorul ONG, fie că sunt lideri, angajați, membri, voluntari șamd. Temele propuse surprind calitatea locului de muncă, satisfacția cu sectorul, reprezentări despre societate etc.
Echipa de cercetare va include în premieră pentru România informații despre percepțiile și dorințele angajaților celui de-al treilea sector – societatea civilă organizată pe baza răspunsurilor din chestionar. Nouă experți (sociologi, politologi și membri ai societății civile) cu experiență în domeniul activismului civic, al sectorului ONG și societății civile fac parte din echipa de cercetare
Rezultatele Barometrului Membrilor, Angajaților și Voluntarilor ONG vor fi coroborate cu cele din Barometrul Liderilor ONG și cu date din surse administrative, iar pe baza lor FDSC va propune, în aprilie 2024, un raport cheie privind sectorul neguvernamental din România:
- Înțelegerea actuală a dimensiunii și structurii sectorului ONG din România.
- Consolidarea impactului sectorului cu date concrete și actuale.
- Stabilirea frecvenței optime pentru comunicare și campanii către cetățeni.
- Evaluarea relației cu instituțiile publice.
- Identificarea punctelor forte și a zonelor în care se poate face mai mult.
- Ghidarea eforturilor pentru eficiență și relevanță sporite.
- Contribuția la construirea unui sector ONG transparent și conectat la nevoile comunității.
Formularul este disponibil pentru membrii, angajați sau voluntari din ONG-uri aici: https://rqsa.ro/sondaje/BMO23.