Două școli din Norvegia și două din România vor conecta profesorii și elevii pentru a încuraja altfel de activități educaționale și schimburi culturale informale.
Astfel Kampen Skole (Oslo) și Școala Castranova, respectiv Nøklevann Skole și Școala Gura Văii vor organiza întâlniri online și vor iniția o corespondență între copii.
În decembrie 2023, câteva cadre didactice din Norvegia au avut ocazia de a vizita două școli, în Gura Văii (Vâlcea) și Castranova (Dolj), în cadrul proiectului NOROC (Inițiativa NOrvegiano-ROmână pentru Calitate în educație) desfășurat de Fundația Terre des hommes, în parteneriat cu Institutul FAFO și Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic – filiala Vâlcea. Cei cinci profesori au aflat de la profesorii de aici cum lucrează pentru a reduce rata de abandon școlar și buna integrare a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES). Astfel cele mai bune soluții s-au dovedit a fi programele de afterschool, implicarea părinților, adaptarea profesorilor la nevoile elevilor, precum și conexiunea cu elevii.
Profesorii norvegieni au fost impresionați de devotamentul profesorilor români și de copii, care au prezentat cu această ocazie materiale realizate de ei. Deoarece consideră că pot cu toții învăța unii de la ceilalți, profesorii au propus o continuare a cooperării. Astfel, vor organiza un exercițiu, prin care, cu pretextul pregătirii pentru Paști, profesorii și copiii se vor întâlni online pentru a citi povești și a vorbi despre tradițiile fiecărei țări. Elevii vor pregăti desene și colaje și vor face schimb de mesaje pe această temă.
Astfel se va iniția un schimb cultural și se va stimula curiozitatea copiilor privind o altă țară, se va încuraja respectarea diferențelor și diversității și se vor arăta și alt tip de beneficii ale școlarizării: socializarea, o perspectivă mai largă și pozitivă asupra educației. Și părinții vor fi implicați, asistând sau ajutând în pregătiri. Acest schimb va contribui la dezvoltarea tinerilor, ajutând și în educația propriu-zisă, dezvoltând abilități de învățare și socializare.
Cadrele didactice, alături de reprezentanți ai Institutului FAFO -Norvegia, parteneri ai proiectului, s-au întâlnit în decembrie și cu experți din cadrul Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic – filiala Vâlcea și experți ai Fundației Terre des hommes, pentru a aprofunda metodologiile folosite în cadrul proiectului. Vizita s-a încheiat la Centrul de Reziliență și Inovare (RIF) din București, unde au fost dezbătute inițiativele educaționale pe care fundația Terre des hommes le are, inclusiv pentru copii afectați de migrație.
Această inițiativă este urmarea firească a vizitei care a avut loc în Norvegia, în luna martie 2023 în același scop, acela de a facilita schimbul de bune practici între profesori români și norvegieni. Propunerea Fundației Terre des hommes de a scădea importanța „norocului” și a crește șansele la educație pentru cât mai mulți copii a fost în ultimii doi ani acest proiect în care au fost implicați elevi, profesori, mediatori, părinți și mentori din 5 județe.
Proiectul „NOROC in Educație” – Inițiativa NOrvegiano – ROmână pentru Calitate în Educație”, beneficiază de un grant în valoare de 998.000 € oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene in cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți calitatea serviciilor educaționale, cu predilecție în mediul rural din 5 județe din România.
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014 – 2021.
Conținutul acestui material nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor; pentru mai multe informații accesati www.eeagrants.org
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.