Fundația Terre des hommes România a lansat astăzi, 28 februarie, la București, un set de manuale auxiliare și caiete de lucru în limba română pentru copiii și adolescenții ucraineni, singurele resurse de învățare de acest fel din România.
Pentru că lucrăm încă de la începutul războiului din Ucraina, în sprijinul copiilor ucraineni și al familiilor lor, am dorit să le fim alături și în procesul de învățare a unei limbi străine nefamiliare, așa că am creat șapte manuale și caiete de exerciții bilingve. Ele conțin transliterația textelor în limba română cu litere chirilice, pentru a ajuta și la însușirea pronunției. Pot fi folosite pentru studiul individual, pentru învățarea limbii române fără profesor, dar și la clasă, de profesori care vorbesc ambele limbi.
Romania înregistrează, potrivit datelor Ministerului Educației, aproximativ 34.000 de copii ucraineni înregistrați în sistemul de educație din România. Aproape 22.000 dintre ei sunt audienți. Astfel, copiii ucraineni petrec multe ore ca audienți la clasele cu predare în limba română, fără să poată comunica ușor cu colegii sau profesorii. Manualele și caietele de lucru vin în sprijinul acestora, dar sunt utile și în viața de zi cu zi a copiilor refugiați – la locul de joacă, pe stradă, în autobuz, la magazin.
Pentru redactarea manualelor, Fundația Terre des hommes România a lucrat alături de autoarele Angelica Stus și Maricica Ciubara, care, în ultimii doi ani, au dobândit experiență de predare a limbii române copiilor și elevilor ucraineni. Manualele au fost testate la clasă de autoare și prioritizează noțiuni care sunt foarte utile învățării unei limbi străine, fără să includă prea multe de noțiuni de gramatică. Ele conțin și spații libere care permit exersarea scrierii, dar și desene sau activități interactive, care încurajează joaca și fac învățarea mai ușoară.
„Vrem ca experiența de învățare sa fie atractivă și progresul foarte rapid, astfel încât copiii să asimileze limba română și să se poată înscrie ca elevi în sistemul de învățământ cât mai curând. Majoritatea copiilor ucraineni participă simultan și în sistemul de învățământ ucrainean, online. Numărul de ore la care participă este simțitor mai mare decât normal. În plus, trebuie să învețe o limba străină nefamiliară. Noi încercăm sa le stăm alături”, spune Rodica Novac, Senior Protection Officer la Fundația Terre des hommes România și coordonatoare a proiectului de creare a acestor resurse educaționale.
Setul de șapte manuale și caiete de exerciții vor fi distribuite de Fundația Terre des hommes organizațiilor neguvernamentale și comunităților ucrainene care oferă cursuri de limba română copiilor și adolescenților. Manualele sunt disponibile și în format electronic, pe siteul Fundației Terre des hommes România.
Manualele au fost create cu sprijinul UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați și Swiss Solidarity, la inițiativa Fundației Terre des hommes România.
De la începutul războiului în 2022, Fundația Terre des hommes România a răspuns nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România, fie că acestea vizau protecția, sănătatea mintală, sprijinul psiho-social sau asistența individuală personalizată. Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri. Am creat spații prietenoase, unde copiii să se joace și să învețe, le-am oferit sprijin emoțional, lor și părinților, cursuri de limba română și engleză, dar și ocazii prin care să-și facă auzită vocea și să participe la viața comunității.
Prin proiectele noastre am ajutat peste 22.000 de copii și adulți din București, Brașov, Constanța, Suceava și Baia Mare. În București și Brașov am creat centre de inovare și reziliență (Resilience and Innovation Facility) – hub-uri educaționale – unde zeci de copii ucraineni vin săptămânal și participă la diverse ateliere prin care îmbină tehnologia cu educația nonformală. Un centru similar a fost deschis și în Constanța, gestionat de partenerul nostru, Centrul pentru Resurse Civice.