Fundația Leaders anunță lansarea oficială a celor două programe educaționale emblematice ale organizației, adresate elevilor de liceu din întreaga țară – Leaders Explore pentru Elevi, respectiv Ora de Carieră, edițiile din anul 2024.
Prezentarea programelor a avut loc în cadrul evenimentului național Leaders Launch 2024, care a reunit peste 100 de participanți, profesori, consilieri școlari și reprezentanți ai inspectoratelor școlare, elevi, absolvenți ai programelor Leaders și parteneri. Totodată, evenimentul a adus în atenție rolul și impactul comunității în construirea viitoarelor generații, prin intermediul panelului de dezbatere „It takes a village”.
„De peste 24 de ani, facem echipă cu cei care cred în noua generație. Avem convingerea că educația scoate la lumină potențialul din tineri și că în completarea pregătirii pe care aceștia o primesc în mediul instituțional, în școală, este extrem de important ca ei să aibă mintea deschisă pentru a descoperi lucruri noi. De aceea, ne fundamentăm programele pe învățarea experiențială și punem accent atât pe relația tinerilor cu ei înșiși, cât și pe relația cu cei din jur și cu comunitatea din care fac parte. Suntem mândri că am ajuns în toate județele țării cu programe foarte diverse și că am reușit să sădim o mică sămânță în formarea acestor tineri”, a declarat Beatrice Alexandrescu, Director General Fundația Leaders, și care a mai subliniat că în total sunt peste 44.000 de absolvenți ai programelor Leaders din anul 2000 până în prezent.
Elevii de liceu, ajutați să se cunoască pe sine în cadrul programului Leaders Explore
Dezvoltat de mai bine de 7 ani, programul Leaders Explore pentru Elevi este o experiență de autocunoaștere și leadership personal adresată tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, dornici să își identifice drumul în carieră potrivit cu personalitatea și abilitățile lor.
Programul cuprinde 9 zile de activități în format fizic și online, dintre care 8 zile de workshop-uri, întâlniri cu lideri și exerciții prin intermediul cărora participanții își dezvoltă competențe precum autocunoaștere, gândire critică, self-leadership, inteligență emoțională, abilități de comunicare, lucru în echipă și spirit de inițiativă.
Cea de-a noua zi a programului este ziua de inspirație pentru viitor, în care are loc „Biblioteca vie”, un modul online în care elevii se întâlnesc cu specialiști din diverse domenii de interes pentru viitorul lor, care prin exemplul lor personal și profesional îi pot inspira sau motiva în alegerile pe care le fac.
Programul include și o componentă practică, de proiecte în comunitate, în cadrul cărora tinerii sunt împărțiți în echipe și, timp de 5-8 săptămâni, gândesc și implementează un proiect social care poate schimba mediul în care trăiesc.
Până în prezent, peste 3400 de elevi de liceu au absolvit programul Leaders Explore pentru elevi, în cadrul căruia au fost implementate peste 150 de proiecte în comunitate. Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe site-ul Fundației Leaders.
Cel mai mare program de orientare în carieră din România
Programul de orientare vocațională Ora de Carieră 360 se desfășoară timp de trei zile și oferă elevilor de liceu din întreaga țară șansa de a face primul pas spre realizarea unui plan de carieră, spre înțelegerea menirii lor personale, dar și profesionale, și spre dobândirea competențelor de leadership necesare în viitorul parcurs profesional. Programul vizează în principal elevii din clasele a X-a și a XI-a din liceele cu profil teoretic, tehnologic, economic și vocațional.
Inițiat în anul 2020, programul numără astăzi 85 de ediții încheiate și peste 3.000 de elevi de liceu beneficiari din 50 de comunități.
Anul acesta, în premieră, programul este precedat de Caravana Ora de Carieră 60, o serie de evenimente de 60 de minute organizate la nivel național sub aceeași umbrelă, cu scopul de a informa elevii de liceu despre procesul de orientare vocațională. Astfel, odată ce află despre acest concept, în cadrul Ora de Carieră 60, elevii trec la nivelul următor – Ora de Carieră 360, în care descoperă efectiv primele direcții în carieră.
Programele sunt gratuite pentru elevii de liceu participanți. Mai multe detalii despre programul Ora de Carieră se pot găsi pe site-ul fundației.
Este nevoie de întreaga comunitate pentru a crește elevii
Pornind de la necesitatea implicării comunității în formarea și susținerea elevilor, discuțiile din cadrul panelului de dezbatere au vizat soluțiile și modalitățile de optimizare a interacțiunii elev – părinte – profesor – comunitate pentru a răspunde nevoilor reale și dinamice ale tinerilor în ceea ce privește viitorul lor profesional.
„Comunitatea trebuie să nu se oprească niciodată din a oferi oportunități copiilor, din a deschide perspective și a hrăni nevoi precum nevoia tinerilor de a se cunoaște pe ei înșiși și mediul în care trăiesc, nevoi artistice, nevoi care țin de formarea lor etc. Ce rămâne se dezvoltă. Ce nu, merge mai departe, către alți tineri. Important este să oferi cât mai multe șanse”, a afirmat Monica Ciurea, Consilier educativ Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Moreni, unul dintre orașele în care Fundația Leaders organizează constant programe și experiențe de învățare pentru elevii de liceu.
Pe de altă parte, este nevoie de o permanentă interacțiune, de o prezență sinceră, de apropiere și flexibilitate pentru a cunoaște adevăratele nevoi ale elevilor, care pot diferi de la o vârstă la alta, de la un liceu la altul, a subliniat Simona Beldiman, Director Executiv Fundația Bosch România, prezentă în cadrul dezbaterii. Aceasta a explicat că, pentru a facilita dialogul dintre elevi și comunitate, este necesar să fim atenți la relație și să discutăm despre roluri fără să ierarhizăm.
La rândul său, Alex Mutuliga, Președinte Consiliul Municipal al Elevilor București, a evidențiat necesitatea ca orele de curs să fie cât mai interactive, iar materia să fie conectată cu viața reală.
„Noi, Fundația Leaders, alături de cadrele didactice partenere, avem o valoare comună: educația. Alegem să aducem un impact pozitiv în viața tinerilor care au nevoie de încredere și ghidaj. Este o misiune magică pe care o începem cu elevii care se află la finalul ciclului gimnazial și care abia se familiarizează cu conceptul de orientare vocațională, o dezvoltăm din plin pe perioada liceului și a facultății, atunci când tinerii descoperă direcțiile de carieră potrivite pentru ei, și o ducem la apogeu odată cu primele experiențe profesionale ale tinerilor, atunci când au nevoie să își definească viziunea și să conducă echipe. Este ceea ce numim noi calea spre un leadership autentic”, a precizat Beatrice Alexandrescu.