Reprezinți o organizație neguvernamentală (asociație, fundație, federație, conform O.G 26/2000), din regiunile Centru, Sud-Est, Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia și ai vrea să treci împreună cu echipa ta printr-un proces de transformare organizațională, crescând impactul și relevantă activității tale?
Ești pregătit să treci la nivelul următor și ai vrea să beneficiezi de sprijin, pentru a ajunge acolo?
#Haide în “PRO INCLUSIV – servicii OSC de calitate, pentru piața muncii”, un proiect pentru că organizația ta să fie mai vizibilă, mai focalizată pe dialog civic, intervenții sustenabile și măsuri active, pentru incluziune și calitate în ocuparea categoriilor dezavantajate.
Elemente cheie:
- Tip activitate – Organizarea și furnizarea de servicii de sprijin de dezvoltare instituțională (50 OSCuri/organizații ale societății civile sunt sprijinite, prin oferirea de servicii de sprijin/consiliere personalizate).
- Proiect – “PRO INCLUSIV – servicii OSC de calitate, pentru piața muncii” – cod SMIS 310865 (derulare 24 luni: 01 iunie 2024‑31 mai 2026).
- Organizator (i) – Asociația Consultanților și Experților în Economie Socială România (în calitate de Partener 2), împreună cu Asociația de Tineret pentru Învățământ și Știință SOLARIS (Lider de parteneriat) și Global Commercium Development SRL (Partener 1).
- Finanțator – Proiect co-finanțat din Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, Prioritatea P01 “Modernizarea instituțiilor pieței muncii”, Apel: PEO/48/PEO_P1/OP4/ESO4.2/PEO_A7 – Consolidarea dialogului social și a parteneriatelor pentru ocupare și formare III – Organizațiile societății civile – regiuni mai puțin dezvoltate.
- Perioada activității – servicii de sprijin – 12 luni (octombrie 2024‑septembrie 2025).
Grupul țintă al proiectului:
- Asociații, fundații, federații (înființate conform O.G 26/2000), care, potrivit documentelor statutare au ca obiective implementare măsuri specifice pentru piața muncii: 50 organizații societate civilă/OSC-uri.
- Membri/specialiști ai partenerilor sociali (asociații/fundații/federații): 100 persoane (din cele 50 OSCuri integrate în proiect).
Ce vor primi beneficiarii pe parcusul proiectului:
- Consiliere și suport, din partea unui expert în dezvoltare organizațională – consilier servicii sprijin, care te va sprijini timp de 8 luni și îți va oferi asistență personalizată (rolul consilierului este să te ghideze în cadrul procesului de dezvoltare organizațională, însă punerea efectivă în aplicare a soluțiilor pentru nevoile identificate, ține doar de efortul propriei tale organizații);
- Diagnostic al organizației tale, realizată împreună cu echipa ta;
- Fișa individuală servicii personalizate (consiliere), pe baza nevoilor organizației tale;
- Întâlniri lunare online cu consilierul servicii sprijin;
Portofoliu cu instrumente de digitalizare, care facilitează activitatea OSC, cu resurse diverse; - Trei programe de formare, finalizate cu certificat de absolvire, care completează activitatea de organizare&furnizare de servicii sprijin de dezvoltare instituțională: “Consilier vocațional”; “Competențe sociale, civice și de mediu”; “Competențe digitale de utilizarea tehnologiei informației”;
- Instrumente de lucru: ghid cu intrumente, metode și resurse de analiză&monitorizare a pieței muncii, inclusiv tendințe manifestate (ocupare, formare, migrație etc. ), “Radiografie Comunitate” (RC), care vizează comunitatea specifică în care activează un OSC, set digital de carduri – suport în consiliere vocațională, index de analiză&evaluare a dialogului civic, în modernizarea serviciilor pieței muncii;
- Lucru în rețea: 4 rețele informale alcătuite din OSCurile integrate în proiect, document de poziție, cu recomandări cheie: “Calitate&sustenabilitate în cooperare și dialog civic pentru ocupare”, 8 sesiuni de dezbateri regionale;
- Schimb de bune practici derulat în Spania (vizită de lucru transnațională);
- Sustenabilitate furnizare servicii pentru OSC-uri, după finalizare proiect.
Tematică generală a serviciilor de sprijin/consiliere:
a) management organizațional/financiar.
b) strategii și planuri.
c) instrumente digitale și moduri de integrare a acestora acțiuni&măsuri piața muncii pentru beneficiarii OSC – pentru eficientizare muncă în organizație.
d) fiscalitate (taxe/impozite/facilități etc. ).
e) fund-raising – scriere proiecte/atragere de fonduri pentru servicii piața muncii.
f) cum se organizează o campanie de comunicare în comunitate.
g) atragere voluntari&parteri (actori instituționali în comunitate – angajatori, centre de resurse, alte ONGuri etc. ).
h) mod de valorificare a oportunităților/resurselor locale, a potențialului persoanelor vulnerabile, din comunitatea în care acționează un OSC, în măsurile active de ocupare, care pot fi dezvoltate – se asigură relevantă locală a acestor măsuri ale OSC.
i) principii orizontale (egalitate de șanse&tratament între femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen, nediscriminare; accesibilitate persoane dizabilități, dezvoltare durabilă).
j) competențe verzi pentru piața muncii – practici durabile în activitățile specifice de ocupare activă (de ex, în formare, consiliere, mediere etc).
Temele generale sunt completate cu alte teme specifice, în funcție de nevoile și cerințele concrete ale fiecărui OSC.
De asemenea, OSC-urile iau contact cu studii de caz/exemple diferite/bune practici etc; se face o analiza aplicată a acestora cu focus pe asemănări/deosebiri/lecții de învățat pentru implementare în propria organizație.
În plus, pe timpul derulării activității, fiecare OSC este sprijinit să planifice, să implementeze și să monitorizeze o activitate specifică pieței muncii, în contextual concret, în care funcționează acea OSC consiliată.
Servicii de sprijin/consiliere personalizate sunt însoțite de crearea unui Portofoliu cu instrumente de digitalizare, care facilitează activitatea OSC, care cuprinde resurse diverse, la care organizația ta are acces neîngrădit.
Succesul serviciilor de sprijin de dezvoltare instituțională este garantat de IMPLICAREA ambelor părți, deopotrivă.
Elemente ale angajamentului, pe care organizațiile beneficiare și-l vor asuma:
- În cazul în care organizația ta va fi selectată, te vom invita să semnăm un Angajament, în care se specifică, atât ceea ce îți oferim prin intermediul proiectului, cât și responsabilitățile aferente organizației tale.
- Desemnarea a cel puțin 2 persoane din organizație, care sunt integrate în activitățile proiectului, conform criteriilor de mai jos.
- Participarea acestora la activitățile proiectului; aceste persoane se asigură ca echipa organizației este ținută la curent, cu evoluția procesului de dezvoltare organizațională.
Criterii de acces
Asociații și fundații, inclusiv federații, înființate în conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, cu modificările și completările ulterioare, care, potrivit documentelor statutare au ca obiective implementare măsuri specifice pentru piața muncii (stimularea ocupării prin măsuri de informare, consiliere, mediere pe piața muncii, formare profesională a adulților, ocupare pe cont propriu prin antreprenoriat, stimularea dialogului civic pe piața muncii), din cele 4 regiuni vizate de proiect.
Membrii/specialiști ai partenerilor sociali (care aparțin celor 50 asociații/fundații/federații INTEGRATE ÎN PROIECT):
- personalul angajat, care are și atribuții, conform fișei postului, în domeniul pieței muncii;
- voluntari cu atribuții în domeniul pieței muncii;
- este membru al organelor de conducere (consiliu director/adunarea generală;
- este membru al unei comisii de dialog/social sau civic nominalizat/la propunerea unei asociații/federații/fundații ce are printre obiective implementarea de măsuri specifice pieței muncii.
- domiciliul/reședința în una din regiunile mai puțin dezvoltate vizate de proiect;
- au împlinit 18 ani.
Pentru mai multe informații, accesați website-ul Asociației Consultanților și Experților în Economie Socială.