Junior Achievement (JA) România și AstraZeneca au derulat Health Innovation Day, o activitate interactivă adresată elevilor din 5 licee (Arad, Craiova, Suceava și Timișoara) pentru dezvoltarea capacității de lucru în echipă și de soluționare creativă și fezabilă a unei situații ce ține de realitatea cotidiană.
Tema centrală a Health Innovation Day s-a concentrat pe procesul de înțelegere a modului în care funcționează comunicarea pe subiecte medicale online și diferențierea între fake versus real news, vitală pentru tinerii care preiau informații medicale din mediile online în ziua de azi.
Cei 95 de liceeni participanți au beneficiat, în prima fază, de o sesiune complexă de informare și pregătire în ceea ce privește identificarea știrilor din domeniul sănătății ce au o relevanță demonstrabilă și provin din surse de încredere, pentru ca, ulterior, să lucreze la dezvoltarea unor acțiuni de informare destinate colegilor din liceul lor, care să contribuie la creșterea nivelului de accesibilitate la știrile de încredere, ce țin de prevenție și stil de viață sănătos.
De la instrumente clasice precum afișe educative, panouri pe care elevii să poată raporta știrile false sau concursuri de tip treasure hunt, până la utilizarea tehnologiei – platformă de scanare și verificare a site-urilor sau joc video unde utilizatorul va trebui să identifice și să separe știrile adevărate de cele false – liceenii au evidențiat modurile pe care le-au considerat cele mai fezabile și mai atractive prin care să aducă în atenția colegilor lor tema centrală a activității.
„Experiența din cadrul programului Junior Achievement și AstraZeneca a fost una cu un impact pozitiv, în care am avut ocazia să dezbat și să soluționez, alături de colegii mei, o problemă de actualitate: dezinformarea prin fake news. Am rămas plăcut impresionată de implicarea, munca și pasiunea membrilor coordonatori, dar și de efortul și creativitatea de care au dat dovadă echipele participante”, a declarat o elevă participantă de la Colegiul Economic Dimitrie Cantemir, Suceava.
Participanții la activitate sunt elevi de la Colegiul Național Vasile Goldiș din Arad, Colegiul Ștefan Odobleja din Craiova, Colegiul Economic Dimitrie Cantemir din Suceava, Colegiul Național Bănățean și Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu din Timișoara. Pe parcursul activității Health Innovation Day, elevii au lucrat în echipe și au beneficiat de pregătire și feedback din partea a 12 voluntari, profesioniști conectați la domeniul medical din cadrul AstraZeneca și studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
Evenimentul face parte din ediția 2023-2024 a Young Health Programme, o inițiativă globală derulată de AstraZeneca care are ca scop informarea și educarea tinerilor pentru prevenirea celor mai frecvente boli cronice netransmisibile.
În România, programul include activități la clasă ce au la bază kitul educațional dedicat sănătății sistemelor cardiovascular și respirator, alimentației sănătoase, respectiv prevenției bolilor cronice netransmisibile, precum și activități extracurriculare menite să crească gradul de conștientizare, în rândul adolescenților, cu privire la pericolele sedentarismului și la beneficiile activității fizice zilnice asupra dezvoltării fizice și psihice a tinerilor.