În perioada 1 iulie – 3 august 2024, Teach for Romania organizează, pentru al 11-lea an, Academia de Leadership și Formare în Educație, o experiență transformatoare pentru profesorii care își doresc să predea în comunități vulnerabile din România.
Anul acesta, Academia are un număr record de participanți – din peste 2000 de înscriși au fost selectați 134 de profesori și viitori profesori care vor trece prin cinci săptămâni de învățare, descoperire, conectare unii cu ceilalți, cu mentorii lor și cu elevii. Acesta este doar începutul experienței de doi ani care îi așteaptă pe profesorii Teach for Romania în cele mai dificile comunități din zona rurală a României, doi ani în care vor fi susținuți cu resurse, training, formare continuă pentru ca ei, la rândul lor, să producă schimbări sistemice în comunitate.
Academia și cei doi ani de program se desfășoară sub umbrela „Teaching as Collective Leadership” ceea ce înseamnă că atenția se mută de pe profesorul ca „salvator” pe elevul ca lider, susținut și pregătit de cadrele didactice pentru provocările lumii de mâine.
Calitatea unui sistem educațional depinde de calitatea profesorilor săi
Rezultatele slabe ale elevilor români la testele standardizate și corelația puternică între pregătirea cadrelor didactice și progresul elevului ne arată nevoia crescută de a antrena și susține adecvat profesorii motivați care predau în școli vulnerabile. În plus, faptul că aproape jumătate dintre profesorii din România sunt în pragul vârstei de pensionare, indică urgența și necesitatea creșterii atractivității profesiei didactice și a unor programe de reconversie profesională către cariera didactică pentru oameni cu competențe valoroase și motivație puternică.
De 11 ani, Teach for Romania derulează, în parteneriat cu Ministerul Educației, acest program de intervenție în școlile din medii vulnerabile. Datele noastre de impact ne-au arătat că, mai ales atunci când este sprijinit și de resursele care asigură accesul, profesorul dedicat, bine antrenat, poate schimba traiectoria de viață a copiilor și poate decupla progresul academic și competențele dobândite în școală de către un copil de venitul familiei sale.
Academia de Leadership și Formare în Educație este primul pas în formarea acestor profesioniști în educație și vizează dezvoltarea următoarelor competențe:
- Dezvoltare personală: autocunoaștere; reflecție; autodepășire.
- Învățare strategică: cultura reușitei, planificare, evaluare, facilitarea experienței de învățare.
- Leadership în sala de clasă și în cancelarie: inițiativă; influență pozitivă; gândire strategică.
- Construire de relații: colaborare; incluziune; comunicare asertivă/nonviolentă.
Traseul propus participanților este organizat în 3 module interconectate: Gestionarea sinelui și Gestionarea schimbării, cu o incursiune în propriile nevoi, valori, credințe limitative și cu soluții practice de autoreglare, comunicare nonviolentă și relaționare productivă; Gestionarea învățării, dinspre teorie spre experiența practică, cu o înțelegere corectă a cadrului conceptual pedagogic, cu un laborator metodic în care oferim planificare asistată, modelare, context de simulare și feedback aplicat, constructiv.
De la teorie la practică – un program de masterat comasat în 5 săptămâni intense de pregătire
Formarea inițială începe cu trei săptămâni de formări teoretice și se desăvârșește cu două săptămâni de practică pedagogică supervizată, într-o zonă vulnerabilă, unde participanții asistă zilnic la lecții, țin lecții, analizează împreună cu mentorul lor comportamentul elevilor, planifică, se consultă cu colegii de cancelarie, primesc și integrează feedback pe baza orelor de predare.
Anul acesta, practica pedagogică va avea loc în 8 școli din județul Bacău, în jurul comunităților din Răcăciuni și Cleja, unde aproximativ 700 de elevi din 7 sate vor interacționa cu peste 900 de profesori, alumni, mentori, specialiști Teach for Romania și voluntari.
Mai multe detalii despre Academie se regăsesc pe website-ul Teach for Romania și în clipul despre formarea inițială pe canalul de YouTube Teach for Romania.