Fundația World Vision România, în parteneriat cu Ascendo SRL, lansează un program de creșterea a capacității ONG-urilor pentru a implementa acțiuni specializate pentru piața muncii și accesarea de finanțări în acest domeniu.
Proiectul poartă numele ONG-uri pentru piața muncii, vizează un număr de 30 de ONG-uri și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Educație și Ocupare.
Obiectivul general al proiectului este consolidarea capacității partenerilor sociali prin creșterea capacității strategice și manageriale, digitale și operaționale, de networking și advocacy. Proiectul vizează 30 de ONG-uri active la nivel local prin 72 de membri/ angajați/ voluntari în vederea furnizării de servicii pe piața muncii prin formare și măsuri active de ocupare, și în vederea implicării active în dezvoltarea și monitorizarea politicilor publice în domeniul ocupării și formării profesionale.
De ce vor beneficia ONG-urile din program?
Odată intrate în program, organizațiile vor beneficia timp de doi ani de suport în dezvoltarea capacității strategice și manageriale, digitale și operaționale. Totodată, vor avea parte și de activități de suport în derularea procedurilor de autorizare în servicii de Consiliere profesională, Medierea muncii și Formare profesională pentru piața muncii.
Pe lângă cursuri gratuite acreditate de Autoritatea Națională de Certificări (cursuri de expert de accesare fonduri, manager proiect, facilitare comunitară etc.), participanții vor învăța despre viitorul muncii, locurile de muncă verzi, economia verde, antreprenoriat și economie circulară în cadrul unor ateliere dedicate.
Ce organizații sunt eligibile?
Pentru a deveni parte din proiect, organizațiile (asociație/fundație/federație) trebuie să aibă ca obiective, conform documentelor statutare, implementarea de măsuri specifice pieței muncii: stimularea ocupării prin informare, consiliere, mediere, formare profesională a adulților, ocupare pe cont propriu prin antreprenoriat, stimularea dialogului civic.
Totodată, proiectul se adresează doar organizațiilor din regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est și Sud-Vest Oltenia. Așadar, doar OSC-urile active în aceste regiuni vor fi considerate eligibile.
ONG-urile interesate să afle mai multe despre condițiile de participare și criteriile de selecție pentru a beneficia de aceste servicii se pot pre-înscrie completând formularul: https://form.jotform.com/241751513687057.
Proiectul (Cod SMIS: 304953) este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Educație și Ocupare și are o valoare totală de 3.519.734,84 lei, din care 2.946.336,56 lei reprezintă contribuția UE. Acesta va fi implementat în perioada 1 iunie 2024 – 31 mai 2026.
Scopul proiectului este creșterea capacității ONG-urilor de a contribui la incluziunea prin ocupare și formare a categoriilor dezavantajate și de a se implica în implementarea măsurilor de ocupare, prin acțiuni de sprijin în vederea întăririi rolului acestora pe piața muncii și implicarea lor în consolidarea dialogului civic. La finalul proiectului, 30 de organizații vor avea o capacitate crescută de a oferi servicii de ocupare și formare pentru piața muncii, iar 72 de persoane (voluntari, angajați sau membri în organele de conducere a OSC-urilor) își vor dezvolta competențele în urma cursurilor și atelierelor organizate prin proiect.