Fundația Regală Margareta a României a finalizat proiectul pilot Conectăm Generații în lumea digitală, inițiat și susținut de Fundația Vodafone prin programul Hi Digital, dedicat educației digitale a seniorilor din București și alte zece localități din țară și desfășurat din noiembrie 2023 până în octombrie 2024 .
Pe parcursul perioadei de implementare, 755 de seniori de peste 60 de ani au avut acces la o serie de ateliere practice, axate pe folosirea smartphone-ului, a aplicațiilor de socializare precum Facebook și WhatsApp, realizarea cumpărăturilor și a plăților online, accesul la divertisment digital și utilizarea aplicațiilor de monitorizare a sănătății. De asemenea, aceștia au învățat elemente esențiale de siguranță online, pentru o experiență digitală protejată și accesibilă.
La București, au fost organizate 24 de ateliere de care au beneficiat 61 de seniori, cumulând 337 de participări ale seniorilor. În cadrul acestor sesiuni, participanții au beneficiat nu numai informații despre cum să își folosească telefonul mobil pentru a se descurca intr-o societate tot mai tehnologizată, ci și de momente în care să își extindă rețeaua socială, să rămână activi și conectați cu persoane de aceeași vârstă.
„Este o mare bucurie și o mare necesitate. Îmi doream de mult să învăț cum să folosesc acest telefon. Nimeni nu ne învață cum să îl folosim. Ai în mână un aparat modern și nu știi ce să faci cu el. Nu numai că este un mijloc de comunicare extraordinar, dar este important pentru noi, vârstnicii, să știm cum să îl utilizăm mai mult de a da și a primi un apel. Este foarte important pentru mine și sunt recunoscătoare pentru că cineva se gândește și la noi, să nu rămânem izolați”, susține doamna Gherghina, în vârstă de 86 de ani, beneficiar proiect din București.
Rezultate extinse la nivel național – Proiectul a implicat 10 organizații neguvernamentale locale din Arad, Baia Mare, Mărășești, Odorheiu Secuiesc, Pitești, Rovinari, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Tulcea și Turnu Măgurele. Printr-un program de formare a formatorilor, 30 de persoane, dintre care 24 de seniori, au devenit mentori în comunitățile lor, organizând un total de 132 de ateliere la care au participat 694 de seniori din aceste localități, însumând 1.589 de participări.
„Recomand cu drag aceste ateliere tuturor vârstnicilor care, ca și mine, cred că tehnologia este grea. Cu puțină răbdare și dorința de a învăța, putem vedea că lumea digitală nu este așa de ”speriat” cum poate părea și ne aduce multe bucurii. Mulțumesc mult celor care organizează și susțin aceste ateliere. M-au ajutat să redescopăr plăcerea de a învăța și de a fi aproape de cei dragi”, mărturisește și doamna Rozalia, în vârstă de 75 de ani, beneficiar proiect din Sibiu.
Proiectul urmărește să aducă o transformare digitală incluzivă pentru seniorii din România, promovând participarea socială și accesul acestora la informație și servicii digitale esențiale în societatea actuală.
Concluziile proiectului pilot și ale interacțiunilor cu seniorii arată că educația digitală este o necesitate, își dovedește utilitatea în viața de zi cu zi a vârstnicilor, iar sesiunile de grup în persoană reprezintă o metodă eficientă de învățare, creând deopotrivă cadrul pentru socializare și constituirea unui grup de suport. Chiar și seniorii beneficiari, după finalizarea atelierelor, au subliniat importanța continuării activităților de digitalizare, fiind esențială pentru integrarea lor deplină în societate și pentru asigurarea unei calități mai ridicate a vieții.
Investiția în programe de educație digitală și accesibilitatea tehnologiei pentru seniori nu este doar o inițiativă practică, ci și una cu impact social și emoțional profund.