O rețea locală de parteneri a făcut posibilă implementarea unui proiect de alfabetizare pentru 80 de copii vulnerabili din satele Laslea (jud. Sibiu), Seleuș (jud. Mureș) și Valchid (jud. Sibiu). Între iunie și noiembrie 2024, elevii, cu vârste între 7 și 16 ani, au fost sprijiniți să își remedieze probleme legate de citire și scris, în cadrul Clubului de alfabetizare.
Copiii s-au întâlnit săptămânal și au progresat, prin exerciții interactive adaptate nivelului lor, la citire și înțelegerea textului, îmbunătățind, de asemenea, și scrierea literelor alfabetului. Activitățile au fost concepute și livrate de formatoare specializate, care sunt totodată învățătoare și care lucrează cu copii cu cerințe educaționale speciale. Copiii au beneficiat și de o masă caldă care i-a ajutat să se concentreze mai bine la fiecare atelier.
Clubul i-a expus pe elevi la subiecte care nu sunt abordate în mod cotidian la sat: alimentație sănătoasă, informații despre țări din America Latină și Asia, mitologie greacă, anatomie și psihologie umană. Proiectul a avut și o componentă de voluntariat, membri ai echipei NXP Sibiu făcând ateliere cu copiii și echipându-i, în septembrie, pentru noul an școlar.
Progresul copiilor se realizează lent și se bazează pe modelul sustenabil adus de proiect, în care mediul privat, un ONG local, autorități locale și școlile din sat colaborează pentru un impact educațional valoros în comunitate. Intervenția este planificată să continue și în viitor, având în vedere că investiția în educație remedială, în special în comunități defavorizate, este necesară pe termen lung.
„Clubul e în top preferințe, m-ați învățat foarte multe”, ne-a mărturisit o beneficiară.
„Au progresat la vocabular, nu mai trebuie să fac traducere din română în română”, a adăugat una din formatoare.
„Pentru noi clubul de lectură ne-a ajutat copiii să citească mai bine să se dezvolte mai bine, să nu mai facă diferențe între ei”, a afirmat o mamă.
„Clubul de alfabetizare” face parte dintr-o intervenție pe termen lung și a fost finanțat de NXP Semiconductors România. Primăria Hoghilag a co-finanțat mesele copiilor, iar Școlile Laslea, Valchid și Seleuș au găzduit atelierele. Asociația Casa Naturii își propune să continue lucrul de durată în cele 3 sate din județele Mureș și Sibiu.