Doi adolescenți din România, Eva (16 ani) și Victor (17 ani), membri ai Boardului Copiilor din România susținut de UNICEF, participă pentru prima dată ca membri ai delegației României la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice – COP29, care are loc în luna noiembrie 2024 la Baku, Azerbaidjan.
„Copiii și tinerii sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva schimbărilor climatice și, deoarece acestea continuă să facă afecteze grav viețile și bunăstarea copiilor din întreaga lume, implicarea lor în identificarea și implementarea de soluții care să atenueze șocurile climatice este din ce în ce mai importantă. România a început să implice copiii prin implementarea educației climatice în școli, iar anul acesta am avut prima Conferință Locală a Tinerilor și prima Declarație Națională a Tinerilor privind Schimbările Climatice. Vom continua să implicăm copiii și tinerii în politicile climatice și la nivel local, central și internațional”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
În urmă cu mai puțin de o lună, la București, la Conferința LCOY România, a fost lansată Prima Declarație Națională a Tinerilor privind Schimbările Climatice. Declarația oferă o perspectivă clară și inovatoare asupra modului în care tinerii români pot contribui la combaterea crizei climatice și va contribui la Declarația Globală a Tinerilor care va fi prezentată liderilor internaționali la reuniunea COP29 de la Baku. Victor va fi co-moderatorul Forumului Tineretului Climatic, în care vor avea loc discuții între părțile cheie interesate la nivel global și activiștii tineri pentru climă și unde va fi prezentată Declarația Globală.
Schimbările climatice afectează sănătatea și dezvoltarea copiilor, siguranța acestora și accesul lor la servicii esențiale, iar necesitatea unei acțiuni de sprijin a lor este urgentă.
Eva a reprezentat și în 2023 copiii și tinerii din România la reuniunea ONU pentru schimbările climatice – COP28, ea având ocazia să discute despre impactul climatic la cel mai înalt nivel, adolescenta întâlnindu-se, printre alții, cu Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres. Participarea celor doi adolescenți la COP29 vine în contextul în care România este prima țară din lume care reglementează prin lege participarea copiilor în procesele decizionale din administrația publică locală și centrală, prin adoptarea amendamentelor la Legea nr. 272/2024.
„Criza climatică este imposibil de ignorat, oamenii din zonele vulnerabile suferă deja din cauza dezastrelor naturale și a căldurii extreme și sunt foarte conștientă că și regiunea mea va fi în pericol. Anxietatea ecologică crește în mod vizibil în rândul copiilor și tinerilor, ceea ce nu face decât să accentueze prioritatea angajamentului nostru pentru acțiunea climatică, iar consultarea noastră pentru fiecare decizie ar îmbunătăți substanțial calitatea acțiunii la nivel mondial”, afirmă Eva.
Și pentru Victor, un adolescent activist pentru dreptul copiilor la sănătate mintală și la un viitor sustenabil, acțiunile de protejare a climei sunt urgente. „Sunt foarte îngrijorat de criza actuală a schimbărilor climatice, deoarece am simțit efectele dezastruoase ale acestora. Acum două luni, în România au avut loc inundații devastatoare. Oamenii și-au pierdut viețile, casele și sate întregi au fost inundate. Am simțit că trebuie să fac ceva și am decis că trebuie să încerc măcar să ajut oamenii și să le împărtășesc poveștile”, a declarat Victor.
Schimbările climatice au un efect disproporționat asupra copiilor, iar UNICEF face apel la liderii participanți la COP29 să țină seama de acest lucru în declarația finală. De asemenea, UNICEF cere o creștere substanțială a finanțării pentru măsurile de protecție împotriva schimbărilor climatice de care beneficiază copiii, precum și garantarea că toate contribuțiile naționale determinate (NDC – angajamentele luate de state pentru a reduce emisiile de gaze poluante) țin seama de copii și răspund la impactul disproporționat pe care schimbările climatice îl au asupra lor.
„Din nefericire, copiii sunt cei care suferă cel mai mult de efectele schimbărilor climatice, iar această criză este una a drepturilor copilului. Pentru a le asigura un viitor, copiii și tinerii trebuie incluși în procesele de găsire a unor soluții juste, vocile lor trebuie auzite și decidenții trebuie să țină seama de părerile lor. Mă bucur că Eva și Victor vor fi în acest an în mijlocul discuțiilor importante de la COP29 și vor avea ocazia de a se face auziți și salut angajamentul Ministerului Mediului de a le oferi copiilor și tinerilor o voce și o tribună”, a precizat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
În acest an, aproximativ 50 de copii și tineri din 11 țări din Europa și Asia Centrală fac parte din delegațiile naționale ale țărilor lor la COP29, cerând măsuri concrete care să răspundă la impactul unic și disproporționat al schimbărilor climatice asupra copiilor, o creștere radicală a finanțării legate de climă de care beneficiază copiii, ca toate noile NDC 3.0 să țină seama de copii și să răspundă la impactul disproporționat al schimbărilor climatice asupra copiilor, să-i împuternicească pe copii și tineri să se implice semnificativ, semnând Declarația privind Copiii, Tineretul și Acțiunea Climatică.