FCSB se alătură inițiativei Neuroatipic League prin care copiii diagnosticați cu autism pot accesa locuri în Loja Senzorială amenajată de către Fundația Neuroatipic și Federația Română de Fotbal pe Arena Națională. Astfel, Loja Senzorială Neuroatipic League va fi deschisă la toate meciurile FCSB pe Arena Națională.
Meciul FCSB – FC Botosani de pe 8 decembrie este al doilea meci, după FCSB – Olympiacos, în cadrul căruia FCSB oferă bilete în Loja Senzorială Neuroatipic League pentru copiii diagnosticați cu autism. Micii microbiști pot veni însoțiti de părinți, iar pentru a accesa locurile disponibile în lojă aceștia pot contacta Fundația Neuroatipic.
În plus, FCSB susține Fundația Neuroatipic cu două piese de colecție – un tricou și o minge cu semnăturile întregii echipe scoase la licitație în magazinul online oficial al echipei. Licitația se încheie pe data de 15 decembrie ora 23:59, iar fondurile obținute vor fi donate în întregime pentru construcția Centrului Neuroatipic, următorul proiect de design pentru neurodiversitate al fundației. Licitația este activă în magazinul oficial FCSB.
„Ne bucurăm că FCSB poate fi parte din această inițiativă, este o decizie pe care am luat-o imediat ce am văzut lansarea proiectului la Federația Română de Fotbal. Credem că fotbalul trebuie să fie accesibil tuturor categoriilor de public și continuăm să fim alături de Fundația Neuroatipic în demersurile sale”, a spus Valeriu Argăseală, președinte FCSB.
Loja Senzorială Neuroatipic League dedicată copiilor diagnosticați cu autism are 10 locuri și va fi deschisă la toate meciurile organizare de Federația Română de Fotbal și FCSB pe Arena Națională. În continuare, FRF încurajează echipele de club să păstreze loja deschisă la meciurile lor ce au loc pe Arena Națională. Loja Senzorială Neuroatipic League (Loja 222) proiect realizat de Fundația Neuroatipic, Federația Română de Fotbal și Arena Națională, a fost inaugurată pe 18 noiembrie 2024, Arena Națională devenind primul stadion din România cu un spațiu adaptat pentru copiii diagnosticați cu autism.
„Felicităm FCSB pentru implicare,ne bucurăm să vedem că echipele de club se alătură inițiativei Neuroatipic League. Scopul acestui proiect este de a oferi accesul pe stadion, la meciurile de fotbal, cât mai multor copii diagnosticați cu autism. Am pornit cu meciurile Echipei Naționale, continuăm, iată, cu FCSB și încurajăm în continuare echipele de club să deschidă Loja Senzorială Neuroatipic League la meciurile lor pe Arena Națională”, a declarat Florin Șari, Public Policy and Social Responsibility Manager, FRF.
Proiectul de design al Lojei Senzoriale Neuroatipic League, primul proiect de design pentru neurodiversitate pe un stadion din România, a fost dezvoltat și implementat de echipa multidisciplinară a Fundației Neuroatipic condusă de Psih. Dr. Crina Nedelcu, formată din arhitecți, designeri și specialiști în tehnici de învățare și terapii pentru copiii și tinerii cu tulburări de neurodezvoltare.
„FCSB este prima echipă de club ce s-a alăturat proiectului Neuroatipic League încă de la lansare, este o bucurie și o onoare pentru noi. Astfel copiii diagnosticați cu autism vor putea vedea meciurile FCSB pe Arena Națională din Loja Senzorială. Însă mai mult decât atât, licitația organizată pe Shop FCSB este încă un pas înainte pentru construcția Centrului Neuroatipic. Mulțumim, FCSB!”, a menționat Psih. Dr. Crina Nedelcu, fondator Fundația Neuroatipic.
În anul 2023, Psih. Dr. Crina Nedelcu a înființat Fundația Neuroatipic cu scopul de a îmbunătăți accesul la dezvoltare și integrare al copiilor și tinerilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist din România prin proiecte de design pentru neurodiversitate, de la centre de terapie, până la spații publice incluzive adaptate la nevoile senzoriale specifice TSA.
În prezent, Fundația Neuroatipic construiește primul centru de terapie cu design pentru neurodiversitate din România – Centrul Neuroatipic, un spațiu construit de la zero cu soluții de arhitectură și design interior, terapii integrate și tehnici de învățare actualizate, cu scopul de a crea un mediu optim dezvoltării copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist, astfel încât ei să-și atingă potențialul maxim și să beneficieze de cele mai bune șanse de integrare socială.