Vara aceasta turistii vor fi atrasi in zona Dealu Mare, la circa 80 km de Capitala, cu trasee marcate si evenimente speciale pentru biciclisti. Initiativa este menita sa atraga atat turistii romani, cat si straini, prin eforturile comune ale Cycling Romania si ale comunitatii locale: autoritati locale, antreprenori, scoala, liceu si organizatii neguvernamentale din zona.
Un pas concret va fi marcarea si promovarea traseului cicloturistic din padurea din apropierea Manastirii Varbila. Traseul va avea un grad de dificultate redus pentru a fi accesibil unui numar larg de turisti. “Vom folosi modelul sprijinit deja de Cycling Romania in comuna Ciocanesti (Dambovita), prin proiectul Centura Cicloturistica Bucuresti, care urmeaza sa fie deschis publicului sambata, 20 aprilie. Cicloturismul este foarte dezvoltat si profitabil la nivel european. Avand in vedere reactia foarte pozitiva a turistilor straini pe care i-am adus in zona Urlati, am realizat ca cicloturismul poate deveni rapid unul dintre ambasadorii zonei Dealu Mare atat in strainatate, cat si in tara”, a declarat Mircea Crisbasanu, antreprenor social si coordonator al Cycling Romania.
Aceasta este perspectiva discutata de reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Prahova, ai primariei, producatorilor locali, cramelor, unitatilor de cazare, bisericii si scolilor, care s-au intalnit recent la Cramele Halewood de la Conacul Urlateanu, pentru a stabili cum se pot dezvolta proiecte concrete de atragere a turistilor pe bicicleta.
„Cicloturismul este o directie importanta pe care o vom include in pachetul de promovare a regiunii Urlati la care lucram impreuna cu Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Prahova”, a declarat Alexandra Petre, director comunicare Camera de Comert si Industrie Prahova. In acest sens, a fost discutata posibilitatea infiintarii unui centru de dezvoltare a turismului in Urlati, care sa promoveze toata zona Dealu Mare. Reprezentantii primariei, ai Habitat for Humanity Ploiesti, Fundatiei Humanitas, Fundatiei Bucuria Ajutorului, liceului si scolii generale din oras si-au exprimat sprijinul pentru proiect.
Initiator si dezvoltator al proiectului Cycling Romania, Mircea Crisbasanu este un antreprenor social preocupat de cicloturism si dezvoltarea comunitatilor. In doi ani, Cycling Romania a avut peste 100 de turisti, majoritatea straini, care au participat la tururi in Prahova, Buzau, Transilvania, Dobrogea. (A.D.)