Platformele sociale, recenziile consumatorilor si forumurile de discutii sunt considerate sursele cele mai de incredere cand vine vorba despre caracterul sustenabil al unui produs.
Potrivit studiului “Regandirea consumului: Consumatorii si viitorul sustenabilitatii”, realizat de companiile BBMG, GlobeScan si SustainAbility, recenziile consumatorilor, blogurile si forumurile de discutii pe internet pe de o parte (28%), precum si prietenii, familia si colegii de munca (27%), pe de alta parte, rivalizeaza la ora actuala cu sursele traditionale de informare a consumatorilor, respectiv certificarile (40%) si rapoartele media (31%) in ceea ce priveste cele mai de incredere surse de informare care determina caracterul social si responsabil fata de mediu al unui produs.
Doar unul din zece consumatori se bazeaza pe reclamele unei companii sau pe continutul site-ului acesteia pentru a obtine informatii despre produsele sustenabile. Acest lucru arata clar ca sursele cele mai de incredere de informare sunt de cele mai multe ori dincolo de controlul unei companii.
Acelasi studiu arata ca este de patru ori mai posibil pentru consumatorii de pe pietele emergente precum Brazilia, China si India sa se orienteze catre platformele de social media de genul Facebook, Twitter si LinkedIn ca si surse de informatie – 22% in comparatie cu consumatorii de pe pietele dezvoltate (Marea Britanie, Statele Unite, Germania) – 5%.
“Rezultatele studiului nostru reflecta noul context in care se inscrie reputatia corporatista si increderea, pe masura ce comunicarea om-om si platformele sociale rivalizeaza cu certificarile obtinute si rapoartele media ca fiind cele mai de incredere surse de informare despre un produs sustenabil oferit consumatorilor”, a declarat Eric Whan, director pe probleme de sustenabilitate la GlobeScan. El a mai adaugat ca acele branduri cu viziune vor fructifica din ce in ce mai mult canalele de social media si retelele de comunitati online pentru a incerca sa genereze incredere. “Pe scurt, companiile nu-si mai detin propriile branduri, sunt co-proprietari si au contribuit la crearea acestora cu consumatorii ale caror experiente, idei si opinii creioneaza perceptiile fata de un brand si increderea in acesta”, a declarat Raphael bemporad, co-fondator al firmei de consultanta pe inovare de brand BBMG.
Potrivit studiului, sursele cele mai putin de incredere pentru informarea despre caracterul sustenabil al unui produs sunt reclamele companiilor (11%), filmele si documentarele (11%), site-ul companiei sau pagina de Facebook a acesteia (7%), biserica si alte comunitati spirituale (3%). De asemenea, un procent de 5% din consumatori au afirmat ca “nu exista niciun mod prin care sa stii in cine sa te increzi cand vine vorba de astfel de informatii”.
La nivel de piata, 22% dintre consumatorii de pe pietele emergente identifica social media cu Facebook, Twitter sau LinkedIn ca fiind una dintre cele mai de incredere surse de informare, in timp ce doar 5% dintre consumatorii de pe pietele dezvoltate si-au formulat o astfel de opinie. Totodata, 20% dintre consumatorii de pe pietele emergente identifica responsabilitatea sociala corporativa (CSR) sau rapoartele de sustenabilitate ca fiind una dintre cele mai de incredere surse de informare, in timp ce doar 9% dintre consumatorii de pe pietele dezvoltate au avut aceeasi opinie.
Studiul Regandirea consumului: Consumatorii si viitorul sustenabilitatii a fost realizat de BBMG, GlobeScan si SustainAbility si reprezinta un studiu online despre atitudinile, motivatiile si comportamentele consumatorilor referitoare la consumul sustenabil. Cercetarea s-a realizat pe un esantion format din 6. 224 de respondenti de pe sase piete importante la nivel mondial: Brazilia, China, Germania, India, Marea Britanie si Statele Unite, in perioada septembrie-octombrie 2012. (A.D.)