Cele mai importante probleme cu care se confrunta societatea civila din Romania sunt lipsa fondurilor (74%), dezinteresul institutiilor de stat (39%) si intarzierea finantarilor europene (36%), conform unui studiu Cult Market Research comandat de Petrom.
Cu toate ca procentele sunt in scadere fata de anul precendent, ordinea a ramas aceeasi. Noutatea pentru 2013 este interesul pentru domeniul antreprenoriatului social, considerat de 88% dintre entitatile chestionate ca o oportunitate de dezvoltare si auto-sustinere a organizatiei.
In ceea ce priveste relatia dintre sectorul ONG si companiile private, sustinerea financiara este principala aşteptare pe care 87% dintre ONG-uri o au din partea companiilor. Voluntariatul în cadrul comunitatii ar motiva 61% dintre ONG-uri sa încheie un contract de parteneriat cu o companie. În privinta sprijinul acordat de mediul privat, 45% dintre ONG-urile participante la studiu considera si in 2013 Petrom ca fiind compania care se implica cel mai mult, urmata de Vodafone cu 24% și Orange cu 11%. Doar in anul 2012, Petrom a sustinut financiar prin sponsorizari directe peste 70 de ONG-uri nationale si locale active in domenii precum protectia mediului, educatie, programe sociale, sport sau sanatate.
In ceea ce priveste vizibilitatea pe agenda publica, aproape jumatate dintre ONG-uri au afirmat ca interesul mass-media fata de activitatea lor este în creștere fata de anul trecut, la fel si interesul populatiei generale. Cel mai important mediu de promovare este cel online – 82% dintre cei chestionati folosesc propriul website in topul celor trei instrument de comunicare si 50% retele sociale cum ar fi Facebook sau LinkedIn (in crestere cu 18% fata de anul trecut).
Studiul, comandat de compania Petrom, a fost realizat de Cult Market Research pe un eșantion reprezentativ de 100 organizatii nonguvernamentale din 20 de judete din domenii precum protecţia mediului, programe sociale, educatie și sanatate. (A.D.)