Dana Tudor, Leadership Communicator si Chief Inspired Officer, Buticul de Inspiratie explica pentru nONGuvernamental ce inseamna brandul de angajator si cat de important este acesta pentru ONG-uri.
Ce inseamna pe scurt conceptul de employer branding?
Employer branding inseamna ca atunci cand spunem numele unei companii sa o putem echivala imediat cu o anumita valoare unica, specifica acesteia, care o defineste ca angajator. Este la fel ca in cazul branding-ului de produs: cand spunem Volvo, gandul ne duce la siguranta sau cand auzim John Maxwell, ne gandim imediat la leadership.
Cum se aplica acest concept in cazul ONG-urilor si care este specificul acestuia in acest caz?
ONG-urile au nu numai oportunitati mult mai multe, ci si o libertate mult mai mare de comunicare, in ceea ce priveste construirea discursului, fie pentru atragerea de voluntari, fie pentru campaniile de constientizare. Daca este sa mergem catre o extrema inspirata si de impact, dupa parerea mea, sa ne gandim numai la campaniile de awareness ale PETA sau, in unele cazuri, ale Greenpeace. Mi-e greu sa aleg un singur exemplu, astfel ca propun unul recent: http://www.youtube.com/watch?v=1GQyv48pMiA&feature=c4-overview-vl&list=PL4EBAF089CA8541A0.
Revenind la specificul construirii unui brand atragator pentru voluntari, acesta porneste de la o nevoie esentiala a omului, aceea de a avea un sens mai profund al vietii sale in plus fata de obiectivele pecuniare, de a-si aduce o contributie la bunul mers al comunitatii din care face parte, in linie cu valorile si cu preocuparile sale. ONG-urile au la indemana o potentiala resursa fantastica, aceea de a putea descatusa intregul talent, intreaga energie a echipelor implicate in proiectele lor, daca stiu cum sa le atraga. Atunci cand oamenii cred in ceva, niciun munte nu este prea inalt pentru ei, niciun obiectiv imposibil de atins, mai ales atunci cand lucreaza in echipa.
Cat de important este employer branding-ul pentru ONG-uri si in ce arii de activitate a acestora se regasesc efectele pozitive ale unei strategii de employer branding?
Este important in masura in care proiectele lor nu pot prinde viata fara sprijinul voluntarilor dar si in atragerea de parteneri care sa ii sustina financiar sau cu alte resurse. Privind global si pe termen lung, este important pentru contributia la crearea unei mentalitati de implicare in comunitate a fiecarui individ, astfel incat sa ajunga un stil de viata firesc, asa cum se intampla in mod traditional in Occident.
Care sunt principalii pasi pentru a stabili o strategie de employer branding intr-un ONG?
Reperele esentiale pornesc de la intrebarile importante pentru orice proiect: Ce profil au voluntarii pe care dorim sa ii atragem? Ce isi doresc acestia? Ce ne dorim noi? Care este mesajul unic, memorabil, mobilizator, autentic care ne defineste si prin care vrem sa comunicam cu ei? Cum le transmitem acest mesaj si unde? Daca publicul tau tinta sunt romanii care ies la gratar in padure, te duci acolo.
Difera strategia de employer branding in functie de specificul ONG-ului (ONG specializat pe mediu, social, cultura, educatie, advocacy&lobby, CSR etc.)?
Strategia este diferita nu numai in functie de specificul activitatii, ci si de nisa sa si de publicul sau tinta. (A.D.)
Dana Tudor are o experienta de 17 ani in presa scrisa si online, de business si de life-style si a fost implicata in proiecte media precum: Senior Journalist HR Revista Biz, Project Manager Eva.ro, Redactor-Sef al revistelor Cariere si Etiquette. Din 2010, sunt Chief Inspired Officer la propria firma specializata pe domeniul comunicarii si relatiilor publice, Buticul de Inspiratie.