Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, noua din zece copii fac donatii financiare pentru organizatiile caritabile.
Chiar daca aceste donatii sunt de mica valoare, eforturile pe care le depun parintii in demersul lor de a-I indruma sa doneze bani catre ONG-uri arata clar ca acestea din urma au o oportunitate imensa de fructificat: potentialul de a dona al viitoarelor generatii si cultura care trebuie sadita inca de la varste fragede in mintea copiilor. Aceasta este concluzia la care a ajuns Debra Mesch, directoarea Institutului femeilor implicate in acte caritabile din cadrul Universitatii Indiana.
Potrivit studiului, este probabil ca acei copii ai caror parinti vorbesc mai des cu acestia despre ideea de a face donatii sa fie cu 20% mai receptivi la aceste acte caritabile in comparatie cu copiii ai caror parinti nu mizeaza pe aceste discutii. “Organizatiile caritabile ar trebui sa se gandeasca la modalitatile prin care pot implica familiile in astfel de discutii, in diferite activitati de voluntariat pentru o organizatie nonguvernamentala, sau chiar la implicarea copiilor in activitatile caritabile ale parintilor”, mai spune aceasta.
Desi rata de a face donatii financiare a fost similara atat in randul fetelor cat si al baietilor, studiul arata ca fetele sunt mult mai inclinate catre ideea de a se implica in activitati de voluntariat: 49% dintre fete au participat la activitati de voluntariat cel putin o data, comparativ cu 39% dintre baieti.
Din punctul de vedere al stratificarii sociale, in timp ce copiii din gospodariile aflate in toate nivelurile de venit au facut donatii, copiii care provin din familii instarite (cu venituri de peste 72.000 de dolari pe an) este cel mai probabil sa faca donatii. 61% dintre copiii instariti au facut donatii in ambii ani in care s-a derulat cercetarea, comparativ cu 51% dintre copiii proveniti din clasa de mijloc si 44% dintre copiii cu familii care inregistreaza venituri mai mici de 38.000 de dolari.
Studiul a fost realizat de Lilly Family School of Philanthropy din cadrul Universitatii Indiana si de Fundatia United Nations si a fost realizat pe un esantion de 903 copii cu varste cuprinse intre 8 si 19 ani. Comportamentul de donator al copiilor a fost urmarit pe parcursul a doi ani, respectiv din 2002-2003 si din 2007-2008. (A.D.).