Romania are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 18% din populatia tarii, potrivit datelor ultimului Eurobarometru din primavara anului 2010. In activitatile de voluntariat sunt implicate in principal persoanele sub 35 de ani si cei care sunt angajati sau se afla inca in sistemul de invatamant.
Acelasi barometru arata ca media europeana este intre 5 si 10 europeni care se implica in activitati de voluntariat. Cel mai inalt grad de implicare in activitati de voluntariat se inregistreaza in Norvegia, unde 80% din populatie se implica in astfel de activitati. Totodata, echivalentul contributiei financiare a voluntariatului la produsul intern brut (PIB) atinge in state precum Austria, Olanda si Suedia, procente cuprinse intre 3 si 5%, in timp ce in Marea Britanie, Finlanda si Danemarca acesta este de peste 2%
In acelasi timp, potrivit unui studiu al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) realizat pe piata romaneasca in anul 2010, 90% dintre ONG-urile active raporteaza implicarea voluntarilor in activitati si peste jumatate din liderii acestor organizatii declara ca voluntarii vin singuri la organizatie. “Voluntariatul este un important creator de capital uman si social si dezvoltator de competente sociale si practice. El nu trebuie vazut ca un inlocuitor al muncii platite, ci ca o completare a dezvoltarii personale si profesionale umane, si trebuie diferentiat corect in legislatia nationala de stagiile de practica si internship”, a declarat Mihai Sturzu, deputat si initiatorul legii voluntariatului. El a mai precizat ca indiferent ca este vorba despre comunitatea locala sau beneficiile la nivel individual ale celor care se implica, voluntariatul are un potential urias ca forma de responsabilitate sociala care poate fi asumata, la nivel individual si institutional.
La randul sau, Nicolae Banicioiu, Ministrul Tineretului si Sportului si initiator al legii voluntariatului, a precizat ca, in lumina noii legi, voluntariatul nu doar conteaza ca activitate in sine ci poate fi un pas in cariera tinerilor. “Acest proiect va da un imbold pentru sporirea activitatilor de voluntariat in randul tinerilor. De asemenea, nu trebuie ignorant potentialul voluntariatului. Exista dorinta pentru aceste activitati, iar noi ne facem datoria sa cream cadrul pentru a stimula acest aspect”, a mai spus ministrul Banicioiu, la conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii Legii Voluntariatului.
Referitor la activitatile de voluntariat, comisarul european Marian Harkin declara intr-un mesaj oficial cu ocazia celebrarii Anului European al Voluntariatului 2011 ca pentru fiecare 1 euro investit in activitatea de voluntariat exista o returnare a investitiei de 5 euro. (A.D.)