Voluntariatul este una dintre abilitatile care se formeaza in orice societate. Indiferent de varsta, educatie, profesie sau experienta profesionala, voluntariatul ne face mai mai buni si pune o importanta caramida la dezvoltarea noastra personala, ca oameni. Claudiu Lucaci, directorul stirilor TVR vorbeste despre campania ”Ajuta Romania”, realizată cu sprijinul Federatiei VOLUM.
Televiziunea Nationala a inceput sa promoveze din ce in ce mai multe exemple pozitive de implicare – “Romania Optimista”, iar acum “Ajuta Romania”. Se spune ca un fapt pozitiv nu este o stire. De ce si cum ati ales voluntariatul si cum isi gasesc povestile cu voluntari locul in principalul program de stiri al TVR?
La nivelul interactiunii cu publicul, TVR sufera foarte mult. Starea de fapt este implacabila: am pierdut legatura naturala cu aceia care ne stiu si doresc sa ne priveasca. Prin campaniile demarate la mijlocul acestui an am dorit sa revenim alaturi de oamenii obisnuiti si sa le aratam tuturor care sunt necazurile sau succesele lor reale. Am vrut sa spargem blocada din media mainstream si sa demonstram ca putem servi publicul si altfel decat cu stiri perisabile sau inutile. Campania “Romania Optimista”, premergatoare campaniei “Ajuta Romania!”, ne-a oferit dovada ca putem construi un plan de lunga durata. Povestile de la “Romania Optimista” au fost, seri la rand, cele mai urmarite subiecte din principalul Telejurnal al TVR. Este o alta dovada ca romanii nu se tem si nici nu refuza sa vada si partea frumoasa a realitatii in care traiesc. Noi ne-am asumat sa nu mai relatam despre vedete si povestile lor lipsite de relevanta. Ne-am dorit sa avem o abordare curajoasa si sa ne indreptam deliberat spre romanii prea putin cunoscuti, dar care, prin gesturile lor marunte, reusesc sa miste lucrurile. Lucrurile bune sunt facute si de oamenii obisnuiti, acea majoritate tacuta care nu doreste sa epateze ori sa se dea in spectacol. Pe acestia Stirile TVR ii descopera zilnic si ii arata intregii tari. Acum suntem in plina campanie de popularizare a valorilor voluntariatului. Stirile TVR sunt ca un santier arheologic: cautam cu grija si multa munca sa-i scoatem la lumina pe voluntarii din Romania. Prezenta lor in Telejurnal, in numar atat de mare, este dovada ca n-am luat o decizie gresita. Chiar avem numerosi oameni dispusi sa ajute dezinteresat si constant. Ei fac Romania mai buna si mai frumoasa.
In contextul actual al Romaniei cu provocari in mai toate domeniile – educatie, sanatate, social – voluntariatul pare un subiect de interes prea indepartat. De ce il considerati important si cum ati decis realizarea unei campanii nationale pe acest subiect?
Romania va fi mereu o tara care se va lupta sa ofere servicii publice de calitate pentru cetatenii sai. De aceea, provocarea nu este sa ne concentram exclusiv pe politici publice cu caracter general. Sentimentul meu este ca se gandeste prea mult liniar fara a conexa si integra directii si strategii congruente. Filozofia mea de lucru este ca orice problema are o rezolvare Nu ramane decat sa cauti solutiile, chiar si acolo unde nu te gandesti de la inceput. Asa stau lucrurile si cu voluntariatul. Cine il vede ca pe un job suplimentar sau o corvoada, nu va gasi raspunsul la adevarata provocare, respectiv cum facem ca milioane de romani sa puna umarul la prosperitatea lor fara sa ceara inapoi ceva. Noi credem ca putem fi parte a acestui efort colosal. Este o ATITUDINE despre care jurnalistii nostri nu doar vorbesc, ci incearca sa si-o insuseasca. Prezentatorii Stirilor TVR s-au implicat direct in actiuni de voluntariat, cate o zi din viata lor – au plantat pomi, au construit case, au salvat vieti impreuna cu echipajele de la Ambulanta. In acea zi, ei nu au fost priviti si tratati ca vedete, ci ca oameni care au dat o mana de ajutor, au facut un bine, au schimbat ceva.
Care sunt obiectivele acestei campanii si de ce se numeste “Ajuta Romania!”?
N-avem obiective. Avem un scop: sa influentam si daca se poate sa schimbam comportamentele cat mai multor romani. Suntem altruisti in rezultate si generosi in actiune. Am pornit cu totii intr-o singura directie: sa facem posibila aceasta exprimare a dorintei fiecaruia dintre noi de a fi mai apropiati de semeni. Stirile TVR spun in fiecare seara, in 3 minute, povestea unui voluntar sau a unui ONG din Romania, in speranta ca ii vom inspira pe cei pentru care voluntariatul este inca o notiune golita de sens. Campania se va incheia pe 1 Decembrie. La finalul acesteia ne dorim ca Parlamentul sa reuseasca sa adopte o noua Lege a voluntariatului. Exista un proiect de lege depus in Parlament, insa niciun pas nu s-a mai facut de la momentul initial. Vom cauta sa-i determinam pe decidenti sa nu piarda din vedere obligatiile asumate (ceea ce se intampla, din pacate, cu acest proiect!), si sa il adopte in aceasta sesiune legislativa.
Ce urmeaza dupa “Ajută România!”?
Continuam sa intarim interactiunea noastra cu publicul si cu aceia care s-au saturat de facil sau vulgar. Vrem sa fim proactivi si sa ii vedem pe romani la ei acasa, in localitatile lor. Vom face un experiment dificil, dar foarte interesant. Vom strabate toata tara si ne vom intalni cu oamenii si problemele lor, asa cum nu sunt ele spuse in media.
Ce mesaj le transmiteti voluntarilor si oamenilor care se implica?
Sunt unul dintre cei care s-au ambitionat sa creada intr-un proiect pe care mai nimeni nu-l vedea dus la bun sfarsit. Am capatat curajul si priceperea de a indrazni sa fac si mai mult dupa ce am vazut succesul voluntarilor in munca lor. Oamenii adevarati traiesc cu speranta si pasiune. Restul este doar o suma de nevoi secundare sau tranzitorii. De aceea, imi imaginez ca va veni o zi cand Romania va fi o tara plina de oameni voluntari, saritori si binevoitori. Noi putem face posibil ca acest vis sa devina realitate. (A.D.).
Interviul a fost oferit in exclusivitate Federatiei Volum. Asociatia CSR Nest este membru al Federatiei VOLUM si totodata initiatorul proiectului www.nonguvernamental.org.