Liana Buzea, presedintele Asociatiei EcoAssist vorbeste despre cea cel mai recent proiect al initiativei „Plantam fapte bune in Romania”, Magazinul de copaci. Gandit ca o afacere sociala, Magazinul de copaci aduce un concept unic pe piata din Romania si vine cu o idee inedita in materie de cadouri: un copacel viu, in ghiveci care marcheaza un moment special al fiecaruia dintre noi
Care este ideea din spatele initiativei ”Magazinul de copaci” si care este unicitatea acesteia?
Am cautat moduri prin care putem sa legam padurile de voluntarii nostri plantatori. De trei ani plantam pe terenuri publice cu probleme, alaturi de voluntari din toate colturile tarii si monitorizam legalitatea taierilor de paduri. Cea mai frumoasa si naturala idee care ne-a venit in gand a fost de a ne lega de ocaziile speciale din viata fiecaruia, oricare ar fi ele. In momentele speciale, oricine sa aiba cel putin un mesager al naturii alaturi. Asa a pornit povestea Magazinului de copaci, care promoveaza cadourile sub forma de copacei vii, cu radacina, cu o semnificatie aparte, pe care sa-i planteze si sa-i ingrijeasca impreuna. Acel copacel este o amintire a momentului special cat timp traiesc. Ideea noastra este noua ca si concept de afacere. Pana acum, obiceiul impamantenit era cel de a cumpara flori, fie ele si in ghiveci, drept cadou. Din aceasta perspectiva, venim cu o noutate.
Initiativa este una de antreprenoriat social. Catre ce directii se duc banii proveniti ca urmare a activitatii “Magazinului de copaci”?
In primul rand sunt acoperite costurile cadoului: copacelul, ghiveciul, ambalarea, livrarea si administrarea intregului concept. Ulterior, ce ramane din pretul copacelului se vireaza spre proiectul nostru de baza “Plantam fapte bune in Romania” – initiativa nationala de impadurire pe baza de voluntariat. In cei trei ani de existenta, am incercat sa strangem fonduri astfel incat sa ne extindem peste cele 12 judete in care ne desfasuram actiunile si sa putem acoperi toate costurile lor.
Care este profilul clientului pentru “Magazinul de copaci”?
Toti cei care ne dorim sa sarbatorim un moment special din viata noastra intr-un mod aparte. Sa facem un cadou iesit din comun celor dragi sau cuiva special. Un cadou care sa creasca si sa dainuiasca atata timp cat traim noi. Si chiar si dupa aceea. Nu exista un profil anume, pentru ca fiecare dintre noi are momente speciale in viata pe care sa le marcam intr-un anumit fel. Este mai degraba vorba despre dorinta fiecaruia dintre noi de a face un moment special, frumos, unic.
Ati inceput “Magazinul de copaci” cu ocazia sarbatorilor de Craciun. Cum intentionati sa-l dezvoltati pe viitor? Vizati si o extindere la nivel national?
Da, in mod cert ne dorim sa ajungem la cat mai multi oameni. Momentan eforturile noastre se concentreaza in jurul Bucurestiului. Insa fiind un magazin online, extinderea lui ar insemna atragerea cat mai multor doritori de copacei din intreaga tara si colaborarea cu pepiniere din alte zone ale tarii. Dupa un an, vom trage linia si vom vedea care anume a fost impactul si cine anume din echipa noastra nationala isi doreste sa dezvolte ideea si pe plan local.
“Magazinul de copaci” este un proiect sub umbrela “Plantam fapte bune in Romania”. Care sunt principalele realizari ale initiativei de pana acum?
In primul rand suntem o echipa care lucreaza de trei ani la acest proiect. Si cand spun echipa ma refer atat la voluntarii organizatori cat si la partenerii si sponsorii nostri. Am construit impreuna un proiect frumos, lucram la standardele din silvicultura si ne concentram pe a informa cat mai multi oameni despre efoturile pe care le cere cresterea unei paduri. De multe ori luam natura de-a gata, lucru care se schimba atunci cand ne ingrijim de copacei.
Cat de important este pentru voi faptul ca organizatia se afla sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei?
Aceasta veste primita la inceputul acestui an a fost un moment de bucurie. Am muncit la fiecare parte din proiect, iar o recunoastere publica a eforturilor noastre ne-a bucurat. Cu atat mai mult cu cat ne dorisem acest patronaj inca din 2011, cand am inceput initiativa. Pentru noi, ASR Principesa Margareta a Romaniei este un model de integritate, sensibilitate, devotament si iubire fata de tara. Ne-am dorit sa o avem pe Alteta Sa alaturi de noi
Liana Buzea a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti si presedinte al Asociatiei EcoAssist. Organizatia dezvolta proiecte comunitare concentrate in principal pe protectia mediului inconjurator. EcoAssist a fost membru activ în „Platforma pentru București” și „Coaliția pentru Mediu din România”. Impactul ONG-ului a fost în construcția unor campanii care au reunit ONG-urile din domeniu și au trezit interesul presei pe subiecte precum infrastructura gestiunii deșeurilor (transportul internațional si eliminarea deșeurilor 2011), guvernanță publică (campania de advocacy pentru spațiile verzi din localități 2008-2009, Legea Mediului 2008, Legea Cadru a Gestionării Deșeurilor 2010) sau unor inițiative de implicare în masă (aducerea în România și reprezentare legala a inițiativei “Let’s Do It, România!” 2010, mișcarea de curățenie a țării într-o singură zi, și ”Plantăm fapte bune în România!” 2011 – inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat). (A.D.).