GSK Romania a publicat la inceputul lunii decembrie cea de-a doua editie a Raportului de Responsabilitate Corporativa. Raportul acopera toate diviziile de business ale GSK in Romania: farma, consumer healthcare, distributie si productie.
Raportul de sustenabilitate al GSK include informatii referitoare la imbunatatirea accesului la medicamente, etica in industria farmaceutica, protectia mediului, politicile de resurse umane, implicarea partenerilor si investitia in comunitate. Documentul ofera informatii specifice, ca raspuns la problemele critice din Romania: buget limitat, mediu supra-reglementat si probleme critice de sanatate, precum cea mai scazuta speranta de viata sau cea mai ridicata rata de mortalitate infantila din Europa. Raportul cuprinde cele patru arii de interes pentru GSK Romania: sanatate, angajati, comportament etic si mediul inconjurator.
Acest raport este, de asemenea, prima analiza realizata in urma consultarii partenerilor – autoritati, medici, asociatii profesionale, ONG-uri, asociatii de pacienti şi reprezentanti ai presei, de la care GSK a aflat care sunt cele mai relevante aspecte ce trebuie incluse intr-un astfel de demers de raportare, precum si asteptarile de la industria farma in general si de la GSK in mod particular. Raspunsurile lor au reliefat in principal nevoia de informatii cu privire la operatiuni responsabile, etice si transparente in industrie si pentru GSK si au constituit baza de dezvoltare a raportului de CSR lansat recent.
“Pentru noi, increderea celor interesati direct de activitatea noastra, de la proprii angajati, pacienti, parteneri de business si sociali, media sau autoritati, este esentiala si face parte din demersul nostru permanent de a fi mai transparenti. Tocmai de aceea, am ales ca anul acesta, inainte de elaborarea raportului, sa organizam o masa rotunda in care sa-i invitam pe toti partenerii sa-si exprime asteptarile pe care le au din partea industriei si a GSK. A fost prima intalnire de acest gen realizata de o companie din Romania, motiv pentru care le multumim tuturor celor implicati. Rezultatele acestei intalniri ne-au ajutat sa elaboram acest raport si ne sprijina sa ducem mai departe eforturile companiei de a contribui la obiectivul nostru local, acela de a creste speranta de viata a romanilor”, a declarat Pascal Prigent, General Manager GSK Romania.
Iata mai jos cateva exemple de informatii ce pot fi regasite in Raportul de Responsabilitate Corporativa GSK 2012:
- Produsele GSK au ajuns la 20 de milioane de consumatori si pacienti din Romania;
- Medicamente şi vaccinuri inovatoare in 13 arii terapeutice, iar compania a livrat lunar medicamente esentiale pentru supravietuire catre peste 4.500 de spitale si farmacii;
- GSK Romania a sustinut 13 asociatii de pacienti in 2012 si a investit 604.460 de euro in comunitati, in proiecte de sanatate si de educatie in sanatate;
- Aproape 10.000 de ore dedicate de angajatii GSK programelor de voluntariat, in comunitatile locale in 2012;
- Investitii de 3.400 de ore in programe de instruire profesionala a angajatilor;
- Evenimentul anual de voluntariat al GSK Orange Day in Romania a implicat peste 230 de angajati in mai mult de 32 de proiecte comunitare in 18 orase;
- Consumul de apa la nivelul intregii companii a scazut cu 5%;
- Nou model de distributie pentru unele din medicamentele GSK, pentru a creste gradul de disponibilitate al acestora;
- Implicare in stoparea exodului medicilor, prin lansarea campaniei de constientizare a acestui fenomen si de cresterea a respectului fata de doctori “De profesie: medic in Romania”, sub umbrela Consiliul Investitorilor Straini;
- Platforma etica a GSK (“Platforma Etiqa”) este publica pe pagina de internet www.gsk.ro pentru ca partenerii sa poata intelege mai bine abordarea etica a companiei.
Acesta este cel de-al doilea Raport de Responsabilitate Corporativa al GSK Romania. Primul raport a fost publicat in 2012 si a facut referire la activitatile desfasurate in 2011. Prezentul raport face referire la activitatile desfasurate in anul 2012 si in prima parte a anului 2013. (A.D.).