Cea mai importanta campanie dedicata problemei exodului personalului medical din tara, “De profesie: medic in Romania”, a fost premiata in cadrul competitiei internationale European Excellence Awards.
Campania a fost lansata de Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council, FIC), prin Grupul de Lucru pe Sanatate, prezidat de GSK si a fost considerata cea mai de succes campanie, la nivel european, in categoria de comunicare a “Asociatiilor”. Totodata, campania a fost sustinuta si de Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Educatiei, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si implementata de agentia GMP PR.
Juriul a apreciat creativitatea campaniei romanesti, nivelul de inovatie, strategia din spatele campaniei si eficienta in privinta raportului dintre costuri si publicul atins de mesajele acesteia.
Peste 10 milioane de persoane au aflat despre campanie prin intermediul stirilor si reportajelor din presa audio, video, scrisa si online, iar mai bine de 20.000 de profesionisti din randul personalului medical au fost informati prin contact direct sau parteneriate speciale. Campaniei i-au fost dedicate, pana acum 26 de emisiuni de televiziune, iar 15 dintre cei mai importanti bloggeri din Romania s-au implicat in aceasta initiativa.
“Sunt extrem de bucuros ca aceasta campanie a reusit sa patrunda in sufletele romanilor si sa fie apreciata chiar si la nivel european. Avem nevoie, in continuare, de o implicare cat mai mare, fie ca vorbim de oameni simpli, de profesionisti din domeniu, autoritati sau de marile companii din Romania. Valorile indicatorilor de sanatate se afla inca la un nivel extrem de scazut comparativ cu celelalte tari europene, iar un factor important e reprezentat de exodul in masa al medicilor romani – vedem in fiecare mai multi medici care parasesc Romania decat cei care ies de pe bancile facultatii”, a declarat Pascal Prigent, presedintele Grupului de Lucru pe Sanatate din cadrul Consiliului Investitorilor Straini si directorul general al GSK Romania.
Campania “De profesie: medic in Romania” a fost lansata la inceputul lunii aprilie 2013 sub sloganul ”Toti pentru medici, medici pentru toti” si isi propune sa contribuie la solutionarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sanatate din Romania – exodul personalului medical din tara.
Cu cei peste 14.000 de medici care au parasit tara din 2007 pana in prezent, Romania are o rata a migratiei doctorilor de 9% in timp ce media europeana este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, numarul de medici romani la mia de locuitori este de 2,4, in timp ce media celorlalte tari europene este de 3,4 medici la mia de locuitori.
De asemenea, conform unor studii derulate de FIC si CMR realizate in 2011 si 2012, 64% dintre studentii uneia dintre cele mai mari universitati de medicina din Romania, respectiv 60% dintre medici intentioneaza sa paraseasca tara. Luand in considerare nevoile exprimate de cadrele medicale, campania ”De profesie: medic in Romania” isi propune cresterea numarului de medici in tara la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 pana in 2015.
Sub umbrela campaniei ”De profesie: medic in Romania” sunt derulate proiecte care raspund nevoilor medicilor din Romania si contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical si, totodata, de atragere a medicilor in Romania. Primul proiect lansat in cadrul campaniei apartine GSK Romania si are ca obiectiv cresterea reputatiei medicilor, pornind de la nevoia acestora de a fi recunoscuti si respectati ca profesionisti.
European Excellence Awards premiaza cele mai bune campanii de comunicare din Europa ale companiilor, agentiilor si ONG-urilor din diverse industrii, precum tehnologie, energie, transport, telecom, sanatate, cultura sau turism. La editia din acest an a European Excellence Awards au fost inscrise peste 1.500 de campanii din toata Europa, structurate in 60 de categorii. Acestea au fost analizate de un juriu format din peste 30 de specialisti in comunicare de la cele mai mari agentii europene de comunicare, dar si din directori de comunicare de mari companii sau ONG-uri. (A.D.).