In urma actiunii Love Plus, aproximativ 2.000 de persoane vor beneficia de aceasta donatie. De altfel, Love Plus se implica alaturi de Baylor in educarea si schimbarea mentalitatii tinerei generatii privind prezervativul si beneficiile pe care le ofera utilizarea lui ca metoda de protectie duala – fata de o sarcina nedorita si fata de o infectie transmisibila sexual.
Un procent semnificativ din beneficiarii donatiei de 2.000 de prezervative este reprezentat de tinerii beneficiari ai proiectului de testare, care vor primi gratuit prezervative LOVE PLUS in cadrul consilierii post-testare. Acestia sunt oameni sanatosi, membri activi ai comunitatii locale care vor fi educati pentru folosirea prezervativului, atat pentru protectia impotriva sarcinii, cat si impotriva celor trei virusuri si a celorlalte boli cu transmitere sexuala.
Pentru persoanele infectate cu HIV sau cu virusurile hepatitice B si C, prezervativul este unicul mijloc prin care se poate preveni in cuplu transmiterea virusurilor sau suprainfectarea.
“Ne dorim ca tinerii sa inteleaga ca orice contact sexual neprotejat poate avea cel putin doua consecinte majore in viata lor: o sarcina nedorita si pentru care nu sunt pregatiti emotional sau financiar si o infectie cu transmitere sexuala, poate chiar una letala asa cum este cazul celor trei virusuri”, a declarat Violeta Cindea, Medic planificare familiala la Fundatia Baylor.
In acest moment, prezervativele sunt folosite in cadrul a trei proiecte Baylor de anvergura:
- Proiectul de asistenta psihosociala a persoanelor cu HIV din Constanta;
- Proiectul de planificare familiala adresat cuplurilor in care cel putin unul dintre parteneri este infectat cu HIV, proiect in cadrul caruia prezervativul este promovat ca metoda duala de protectie;
- Proiectul de testare rapida, gratuita si confidentiala pentru depistarea HIV si a virusurilor hepatitice B si C.
Folosirea prezervativului ca mijloc de protectie este recomandata cu insistenta de specialistii Baylor, mai ales ca de la inceputul anului si pana la 1 noiembrie in centrele de testare ale Fundatiei Baylor de la Constanta si Tulcea, dar si in laboratorul mobil, din cele peste 7.500 de persoane testate pentru depistarea HIV si a infectiei cu virusurile hepatitice B si C, 19 au fost reactive la infectia cu HIV, 283 la hepatita B si 244 la hepatita C. In multe cazuri calea de transmitere a fost cea sexuala si folosirea unui prezervativ ar fi prevenit toate aceste consecinte. (A.D.).