Proiectul „Aventurile Pompierului Zahar Ars”, finantat de Cosmote Romania si implementat de Fundatia Baylor Marea Neagra in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, a implicat peste 1.000 de copii din gradinitele din mediul rural din judetul Constanta.
Proiectul, in valoare de 4.740 de euro, a avut ca obiectiv imbunatatirea abilitatilor de pastrare a igienei personale in randul copiilor prescolari prin intermediul teatrului de papusi. In perioada septembrie–decembrie, echipa de voluntari–papusari ai Fundatiei Baylor Marea Neagra a avut reprezentatii in 13 gradinite din localitatile Mihail Kogalniceanu, Dorobantu, Nicolae Balcescu, Valu lui Traian, Crucea, Galbiori, Agigea, Lazu, Cumpana si Lumina.
Necesitatea folosirii periutei si a pastei de dinti in fiecare dimineata si seara, a batistei sau a unui servetel atunci cand sunt raciti, precum si spalarea pe maini sau pe corp cu apa si sapun au fost mesaje pe care personajele din regatul Biscuitesti, respectiv Regina Zurluzi, pompierul Zahar Ars, fiorosul Dintosu, seful trupei de microbi, doctorul Bandajescu si dragonul, paznicul reginei, le-au transmis copiilor.
Cei peste 1.000 de copii au invatat de la pompierul Zahar Ars care sunt secretele pentru a fi victoriosi in lupta impotriva microbilor si au avut ocazia nesperata ca la finalul reprezentatiei sa dea mana cu personajele povestii si sa comunice direct cu ele. „Chiar daca anul acesta <Aventurile Pompierului Zahar Ars> au luat sfarsit, in urma reactiei pozitive din partea copiilor se doreste reluarea reprezentatiilor si in anul 2014, atunci cand echipa de voluntari va fi disponibila, atat in gradinitele din mediul rural, cat si in cele din mediul urban”, a declarat Stefania Mihale, director de programe in cadrul Fundatiei Baylor Marea Neagra. „Aventurile Pompierului Zahar Ars” reprezinta unicul proiect de educatie pentru sanatate prin intermediul teatrului de papusi implementat in judetul Constanta de Fundatia Baylor Marea Neagra.
Finantarea proiectului, realizata de Cosmote Romania, a presupus oferirea unei parti din fondurile provenite din SMS-urile trimise in ziua de Anul Nou in cadrul celei de-a cincea editii a programului de responsabilitate sociala „Mesaje de iubire”.
Alaturi de „Mesaje de iubire”, printre programele de responsabilitate sociala dezvoltate de Cosmote Romania se mai numara: parteneriatul cu Asociatia Telefonul Copilului, programul de colectare a deseurilor electronice de telefonie mobila „I love recycling”, programul de plantare „Adopta o padure”, sau programul intern de protectie a mediului inconjurator „Green Office” (A.D.)