Cel de-al doilea apel pentru cereri de finantare pentru consolidarea relatiilor bilaterale din cadrul programului Fondul ONG in Romania este deschis.
Prin intermediul acestuia, organizatiile neguvernamentale din Romania sunt sprijinite in cautarea de parteneri din statele donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), dezvoltarea de parteneriate sustenabile si pregatirea viitoarelor aplicatii de proiecte depuse in cadrul Fondului ONG. Sunt finantate calatorii intr-una dintre aceste tari pentru a facilita intalnirea si schimbul de experiente intre potentiali parteneri in proiecte ce urmeaza a fi depuse.
Suma disponibila pentru finantare este de peste 70.000 de euro. Valoarea maxima a unei finantari nerambursabile este de 3.000 de euro. Termenul limita pentru depunere este 20 februarie 2014. Dupa acest termen toate solicitarile de finantare primite intra in procesul de evaluare si selectie.
Sunt eligibile pentru finantare organizatiile neguvernamentale si nonprofit, infiintate legal si cu sediul in Romania, organizate si conduse conform legislatiei romanesti in vigoare cu privire la organizatiile neguvernamentale, respectiv asociatii, fundatii si federatii, constituite conform prevederilor OG nr.26/2000 sau Legii nr. 21/1924 privind asociatiile si fundatiile, cu modificarile si completarile ulterioare.
Programul Fondul ONG este parte din asistenta oferita Romaniei in cadrul Granturilor SEE si norvegiene 2009 – 2014, dispune de 30.000.000 euro si este implementat de consortiul format din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) alaturi de Fundatia pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR). Fondurile sunt distribuite prin runde de finantare, prima în 2013, urmand ca a doua sa fie lansata in prima parte a anului 2014. La nivel european, programe similare exista in 15 tari europene si isi propun sa sprijine dezvoltarea societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila.
Printre domeniile de finantare in cadrul programului se regasesc: cetatenia activa si implicarea comunitatii, combaterea saraciei si excluziunii, dezvoltarea comunităţilor rurale interetnice, imbunatatirea starii mediului, cresterea accesului si furnizarii de servicii sociale si de bază pentru grupuri vulnerabile, dezvoltarea capacitatii ONG-urilor prin infiintarea de retele, coalitii si think tank-uri, etc.
Detalii specifice despre apel se regasesc in Ghidul Solicitantului si anexele acestuia sunt disponibile la: http://fondong.fdsc.ro/relatii-bilaterale. (A.D.).