Ca parte din angajamentul sau de sustenabilitate, “Sharing Beauty with All”, L’Oreal, gigantul din industria cosmeticelor si-a asumat obiectivul de a folosi surse de materii prime 100% regenerabile provenite de la producatori care respecta principiul durabilitatii pana in anul 2020.
Totodata, compania confirma angajamentul de a nu face defrisari pentru obtinerea celor trei ingrediente de baza folosite de aceasta: produse pe baza de fibre lemnoase, ulei de palmier si ulei de soia. De altfel, pentru a se asigura ca niciunul dintre produsele sale nu are legatura cu defrisarea, L’Oreal a implementat un plan de actiune cu privire la sustenabilitatea surselor de aprovizionare cu ulei de palmier, ulei de soia si produselor pe baza de fibre de lemn inca din anul 2007.
Fibre din lemn si hartie
In 2007 L’Oreal a luat masuri astfel ca toti furnizorii sai de produse pe baza de fibre lemnoase (utilizate pentru ambalaje) sa foloseasca fibre lemnoase provenite din paduri certificate FSC sau PEFC (sau alte certificari recunoscute de PEFC), asigurandu-se totodata si un control al surselor (paduri care sunt gestionate conform principiilor dezvoltarii durabile). In 2012, L’Oreal a anuntat ca a inregistrat un grad de 97% in privinta certificarilor pentru ambalajele folosite, si ca va ajunge la 100% pana in 2020.
Uleiul de soia
L’Oreal foloseste cantitati mici de ulei de soia drept emolient in compozitia produselor sale de ingrijire a pielii. Insa compania a anuntat ca implementeaza propriul program intern de comert echitabil si achizitioneaza soia de la micii producatori de ulei de soia ecologic din Capanema, Brazilia. In plus, L’Oreal afirma ca Incepand din a doua jumatate a anului trecut, 100% din achizitiile de ulei de soia au fost certificate ca respectand principiul dezvoltarii durabile. Acestea sunt produse de ferme ecologice care nu contribuie la defrisari si sunt obtinute din surse de comert echitabil.
Uleiul de palmier
Gigantul din domeniul cosmeticelor foloseste uleiul de palmier ca si ingredient emolient aflat in compozitia produselor de ingrijire a pielii si parului, alaturi de derivati din ulei de palmier. Acestia din urma sunt componente procesate chimic care confera calitati spumante pentru sampoane. La finalul anului 2012, 100% din achizitiile de ulei de palmier facute de L’Oreal au fost realizate conform standardelor si procedurilor RSPO (Roundtable Sustainable Palm Oil). Scopul RSPO este acela de a garanta conservarea integritatii padurilor si a biodiversitatii.
Urmand exemplul unor mari companii multinationale precum Starbucks, Hershey si Unilever (de altfel unul dintre cei mai mari cumparatori de ulei de palmier), , L’Oreal afirma ca pana in 2015, 100% din uleiul de palmier si principalii derivati de ulei de palmier din lantul sau de distributie vor fi in totalitate certificati. Iar pana in 2020 cel mai tarziu, 100% din aprovizionarea cu palmier nu va mai presupune defrisari. (A.D.).