Intalnirea de la Strasbourg din luna ianuarie a acestui an, a peste 2.000 de antreprenori sociali si sustinatori ai intreprinderilor sociale, a confirmat ideea ca intreprinderile sociale trebuie sa joace un rol mai important in viitorul Europei. Totodata, acestia au identificat idei noi si cai de actiune pentru a fructifica potentialul intreprinderilor sociale in domeniul cresterii inteligente si sustenabile.
Este tot mai evident ca modelul economic si social al Europei trebuie sa se reinventeze. Europa are nevoie de o crestere mai echitabila, mai ecologica si mai ancorata in comunitatile locale. Are nevoie de un model care valorizeaza coeziunea sociala ca o adevarata sursa a bunastarii colective. Iar intreprinderile sociale sunt recunoscute drept un vehicul de coeziune sociala si economica in Europa in conditiile in care acestea ajuta la construirea unei economii de piata mai rezistente.
Antreprenorii sociali sunt generatorii schimbarii, oferind solutii inovative la marile provocari cu care ne confruntam in prezent. Actionand in interesul general, acestia creeaza locuri de munca, ofera produse si servicii inovatoare si promoveaza o economie mai sustenabila. In plus, ei creeaza oportunitati si sperante pentru viitor.
Regasite in diferite forme legale si dimensiuni, intreprinderile sociale ofera un model pentru afacerile secolului 21 care echilibreaza nevoile financiare, sociale, culturale si de mediu. Antreprenorii sociali sunt agentii schimbarii – atat ca indivizi cat si ca grupuri –manati de dorinta de a imbunatati viata comunitatilor.
Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul ca intreprinderile sociale functioneaza, sunt eficiente si nu este loc in Europa care sa nu poata beneficia de pe urma acestora. In contextul actualei crize economice, la care se adauga provocarile legate de o populatie imbatranita, un nivel ridicat al somajului in randul tinerilor, o schimbare climatica si sporirea inegalitatii, este clar ca Europa are nevoie de mai multe intreprinderi sociale.
Guvernele si autoritatile publice au inceput deja sa recunoasca puterea antreprenoriatului social. Totodata se fac pasi in multe dintre statele membre ale Uniunii Europene, pentru a incuraja cresterea intreprinderilor sociale.
Iata mai jos cateva dintre masurile ce trebuie luate in privinta intreprinderilor sociale, mentionate in declaratia de la Strasbourg:
- Trebuie sa existe un angajament mai ferm la nivelul UE, precum si la nivel national, regional si local fata de comunitatea intreprinderilor sociale in privinta colaborarii pentru a crea noi politici, adaptate local, menite sa sprijine aceste entitati;
- Comisia Europeana trebuie sa se asigure ca angajamentul sau privind crearea unu ecosistem pentru intreprinderile sociale este integrat in politicile sale.
- In parteneriat cu sectorul intreprinderilor sociale, statele membre ale Uniunii Europene, autoritatile regionale si locale trebuie sa sprijine in totalitate cresterea intreprinderilor sociale si sa le ajute sa-si creeze capacitatea de functionare. Acest lucru se poate face prin cadrul legal, accesul la finanatare, sprijin in crearea start-up-ului si dezvoltarea acestuia, training si educatie.
- Institutiile europene si statele membre ar trebui sa intareasca rolul intreprinderilor sociale in reformele structurale pentru a iesi din criza, in special acolo unde economia sociala este mai slab dezvoltata.
- Comisia Europeana si statele membre trebuie sa creasca gradul de cooperare dintre intreprinderile sociale existente la nivel european, cu scopul de a face schimb de cunostinte si practici in domeniu. Totodata, toate autoritatile publice ar trebui sa coopereze mai bine intre ele si sa-si sporeasca in timp capacitatea de sprijinire a cresterii intreprinderilor sociale.
- Atat jucatorii din sectorul public cat si din cel privat trebuie sa dezvolte o gama completa de instrumente financiare menite sa sprijine intreprinderile sociale pe parcursul ciclului lor de viata.
- Este inca nevoie de cercetari si colectii de date la nivel national pentru o mai buna intelegere, cunoastere si vizibilitate a intreprinderilor sociale atat de catre politicieni cat si de catre publicul larg.
In contextul actualei Europe, toti jucatorii trebuie sa se uite la modalitati de crestere si de creare de valoare dintr-o perspectiva mai larga, incluzand indicatorii sociali si demonstrand impactul social atunci cand raporteaza inregistrarea unui progres social sau economic. (A.D.).