PHBOTTLE, un program finantat din fonduri europene dezvolta o metoda de fabricare a ambalajelor din plastic folosind apele reziduale provenite din fabricarea sucurilor. Acest lucru ar putea aduce economii de milioane de euro industriei bauturilor racoritoare si vine in intampinarea cererii tot mai mari a consumatorilor privind produsele prietenoase cu mediul.
Astfel, prin intermediul proiectului PHBOTTLE, cercetatorii lucreaza pentru a crea valoare din reziduurile industriale, transformandu-le in noi materiale biodegradabile. Proiectul se concentreza pe apele reziduale provenite din procesul de fabricare a sucurilor, deoarce acestea contin concentratii mari de substante organice, inclusiv zaharuri ce pot fermenta, precum glucoza, fructoza si maltoza.
“Principalul rezultat tangibil al proiectului va fi crearea unei noi sticle fabricate din material biodegradabil, care va fi obtinut prin fermentarea apei reziduale. Proiectul ar trebui totodata sa contribuie si la crearea de noi locuri de munca, intrucat facilitatile de productie bazate pe biotehnologie vor fi necesare pentru dezvoltarea corespunzatoare a acestui material nou”, spune Ana Valera, coordonatorul de proiect”.
Datorita faptului ca nivelurile acestor zaharuri fermentabile pot ajunge pana la 70% din totalul masei organice, cercetatorii cred ca apa reziduala provenita din fabricarea sucurilor reprezinta o sursa ideala de materie prima ieftina necesara fabricarii PHB, un compus organic de tip biopolimer.
Comisia Europeana considera ca PHB are cateva proprietati utile ca si materie prima pentru ambalajele folosite pentru alimente. Astfel, acest compus organic este rezistent la umezeala si vapori, nu se dizolva in contact cu apa, este transparent si ofera o buna protectie impotriva actiunii oxigenului. Toate acestea vor face procesul de alterare a alimentelor sa fie mai lent. Cu alte cuvinte, compusul este perfect pentru fabricarea ambalajului biodegradabil pentru sucuri.
Ambalajele alimentare reprezinta una dintre cele mai vizibile surse de deseuri, astfel ca la nivelul Uniunii Europene se genereaza anual o cantitate de 67 de milioane de tone de astfel de deseuri. Reducerea cantitatii acestora ar insemna implicit un consum mai redus de energie si un nivel mai mic al emisiilor de dioxid de carbon, precum si costuri mai scazute privind managementul deseurilor.
Urmand a fi finalizat in 2015, proiectul PHBOTTLE va demonstra cum “chimia ecologica” – o abordare stiintifica pentru dezvoltarea de produse si procese de fabricatie care reduc folosirea si generarea de substante toxice – poate aduce atat beneficii industriei europene si consumatorilor cat si o serie de inovatii viitoare.
Anul trecut, compania italiana din domeniul biotehnologiei, Bio-on, a dezvoltat un bioplastic, PHA (polihidroxialcanoat), fabricat din deseuri rezultate din diferite procesari agricole. Acesta este 100% biodegradabil in apa si sol. De asemenea, in anumite conditii, acest polimer poate actiona ca si conductor electric, cu potential de a inlocui plasticul in majoritatea echipamentelor electronice.
Si lucrurile nu se opresc aici. Compania BASF a anuntat un parteneriat strategic de productie cu Heritage Plastics pentru a fabrica in America de Nord produse bioplastice din compost, denumite ecovio. Parteneriatul ii permite companiei BASF sa-si extinda productia de biopolimeri ecovio, care anterior erau fabricati doar in Europa. (A.D.).