Principala organizatie europeana pentru patrimoniu, Europa Nostra, si Institutul Bancii Europene de Investitii anunta cele 11 monumente si situri preselectate pentru programul „The 7 Most Endangered” 2014 („Cele mai periclitate 7 situri”). Printre reperele amenintate, selectate de catre un juriu international de experti se afla bisericile de lemn din Transilvania de Sud si nordul Olteniei din Romania, un sit arheologic roman din fosta republica iugoslavaa Macedoniei, o manastire medieval din Armenia, doua cartiere istorice din Kastoria, Grecia, o cetate de secol al XVIII-lea din Italia, un teatru de secol al XIX-lea din Belgia si un complex rezidential de secol al XX-lea din Rusia.
Unele sunt in pericol din cauza lipsei de resurse sau de expertiza, altele din cauza neglijentei sau a planificarii necorespunzatoare. Anuntul selectiei din acest an coincide cu ziua de deschidere a conferintei „Patrimoniul pe primul loc: spre o abordare comunapentru o Europadurabila”, care a avut loc la Atena. Lista finalaa celor sapte situri va fi facutapublicala 5 mai la Congresul European al Patrimoniului de la Viena.
„Aceste monumente si situri au fost selectate luandu-se in considerare nu numai mostenirea lor remarcabila si valorile lor culturale, ci, de asemenea, si pericolul grav cu care acestea se confrunta. Angajamentele comunitatilor locale si dedicarea diferitelor organisme publice sau private de a le salva au fost considerate vitale. Un alt criteriu important a fost potentialul acestor situri de a stimula dezvoltarea socio-economica”, a declarat Piet Jaspaert, presedinte al juriului „The 7 Most Endangered”.
In acest an, organizatii ale societatii civile si organisme publice din intreaga Europasi-au prezentat nominalizarile. Unsprezece situri au fost preselectate de catre un juriu international format din specialisti in istorie, arheologie, arhitectura, conservare si finante.
„Restaurarea reusita si promovarea patrimoniului cultural pot avea beneficii sociale si economice semnificative la nivel local, regional si chiar national, in ceea ce priveste cresterea turismului, crearea de locuri de munca si imbunatatirea oportunitatilor de investitii. In acest scop, Institutul Bancii Europene de Investitii se bucura sa sprijine programul „The 7 Most Endangered”. Experti de la aceasta banca vor oferi analize si consiliere si vor ajuta la formularea un plan de actiune fezabil pentru fiecare din cele sapte situri”, a explicat Rémy Jacob, director al Institutului BEI.
Programul „The 7 Most Endangered” a fost lansat in ianuarie 2013 de catre Europa Nostra cu sprijinul Institutul Bancii Europene de Investitii in calitate de partener si cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei in calitate de partener asociat fondator. Acest program a fost inspirat de un proiect de succes asemanator, derulat de catre Fondul National pentru Conservare Istorica din SUA (US National Trust for Historic Preservation). „The 7 Most Endangered” nu este un program de finantare, el avand drept scop acela de a servi drept catalizator pentru actiune si de a promova „puterea exemplului”.
Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei au fost construite de catre comunitatile mici in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, folosind lemn din padurile Romaniei si tehnici traditionale de constructie. Arhitectura modesta a acestor biserici este imbogatita de pozitia lor privilegiata si de picturile murale. In ciuda importantei lor istorice, sociale si culturale, multe biserici au fost abandonate in ultimele decenii, din cauza capacitatii lor mici si a lipsei de facilitate, fiind astazi intr-o stare avansata de degradare. (A.D.).