La inceputul lunii martie WWF Romania a organizat o intalnire de amploare cu fermieri din zona Fagaras si o intalnire cu partenerii proiectului „Pentru natura si comunitati locale – bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu – Tarnava Mare – Olt”. Scopul intalnirilor a fost reprezentat de inceperea procesului de elaborare a planului de management al zonei.
Proiectul, in valoare de 12,6 milioane de lei, a fost lansat in martie 2011, este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POS MEDIU si urmeaza a fi finalizat in februarie anul viitor. Principalele doua componente ale proiectului sunt constientizarea si informarea comunitatilor locale cu privire la existenta si beneficiile ariilor protejate din zona si realizarea planului de management al intregii zone, ce va fi ulterior implementat de administratorul acesteia, Societatea Progresul Silvic din Sibiu.
Intalnirea cu fermierii a avut ca scop constientizarea agricultorilor din zona Fagaras asupra existentei ariilor protejate de tip Natura 2000, schemelor publice actuale de sustinere financiara pentru practici agricole care contribuie la conservarea biodiversitatii si asupra faptului ca valorile naturale reprezinta un avantaj competitional pe piata de produse alimentare.
De exemplu, mierea din Valea Barcaului si produsele Tara Fagarasului sunt exemple de branduri romanesti relativ recent introduse pe piata – de circa 2 ani – dar care deja au un succes notabil, chiar si peste hotare, datorita faptului ca provin din zone cu biodiversitate mare, in care natura functioneaza in parametri optimi. Consevarea naturii dobandeste astfel si un sens economic, pe langa cel ecologic.
„Proiectul nostru isi doreste sa contribuie la dezvoltarea armonioasa a zonei, de aceea este foarte important sa ne intalnim cu diferiti actori din zona pentru a le cunoaste nevoile si pentru ca ei sa se simta integrati si reprezentati in acest proces de elaborare a planului de management. Avem nevoie de intalniri cu micii fermieri, deorece ei ne pot asigura ca utilizarea resurselor naturale se face dupa principii bine stabilite in timp, traditionale si care dovedesc ca functioneaza. In ultimii trei ani, specialistii au cules datele din teren referitoare la bogatia naturala, trebuia acum doar sa le interpretam si sa le transformam intr-un plan de administrare prin care sa ne asiguram ca din statutul de arie protejata beneficiaza atat natura cat si comunitatile locale”, spune Florentina Florescu, Manager de Proiect, WWF-Romania.
In Podisul Hartibaciu – Tarnava Mare – Olt exista 7 arii Natura 2000 protejate prin legislatia europeana si Rezervatia Naturala “Stejarii seculari de la Breite Municipiul Sighisoara”, arie protejata de interes national. Cu 260.000 ha, aceasta este a doua cea mai mare zona acoperita de arii protejate din tara, dupa Delta Dunarii, avand o biodiversitate remarcabila si o identitate culturala puternica, in care se intrepatrund mostenirea arhitecturala saseasca (cetati, biserici fortificate si case traditionale), traditii si obiceiuri arhaice, diversitatea etnica, peisajele rurale colinare. (A.D.).