Raportul de activitate pregatit de tinerii militanti impotriva traficului de fiinte umane din Grupul A.R.T a fost prezentat autoritatilor locale din Negresti (Vaslui), pentru a cere implicarea lor in programe de preventie. Revista este promovata local si zonal in randul liceenilor pentru a le oferi un exemplu de activism civic.
Realizatorii au detaliat in raport subiecte privind initiativele si evenimentele locale organizate cu scopul prevenirii traficului de fiinte umane: cercetarea sociala realizata pentru identificarea problemelor copiilor din comunitatea lor – 44 de interviuri, 3 focus grupuri si 1 forum al copiilor; sesiunile de informare si campaniile de constientizare. Totodata, au relatat despre prezenta lor la evenimentele internationale de formare si capacitare a tinerilor, organizate de World Vision International in Armenia, Cipru, Georgia, Germania si Tanzania.
Realizatorii raportului sunt membrii ai retelei de tineri din Negresti formata din aproximativ 100 de membri: membri ai Grupul A.R.T., liceenii bursieri din cadrul proiectului “Vreau in clasa a noua!” si membrii Consiliului Elevilor de la Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti”, Consiliului Elevilor al Scolii Generale “Mihai David” din Negresti, voluntari ai Fundatiei World Vision Romania si voluntari ai Centrului de Tineret din Negresti.
De asemenea Raportul Grupului A.R.T , impreuna cu albumul foto de jurnalism comunitar Photo Voice pregatit de reteaua de tinerii din Negresti, sunt promovate in randul altori liceeni la nivel local, dar mai ales la nivel judetean, prin intermediul revistei ALS OB a Liceului Tehnilogic “Nicolae Iorga ” din Negresti. Pana in acest moment revista a ajuns in localitatile Botosani, Siret, Bucuresti, Pitesti, Sibiu, Constanta, Nãvodari, Cluj, Ploiesti si Suceava – la Inspectoratele Scolare Judetene, la diferite edituri, cadre didactice si elevi prezenti la concursuri scolare.
Incepand cu anul 2012, in cadrul programului de dezvoltare comunitara “Un viitor mai bun pentru copiii nostrii” al fundatie World Vision Romania in judetul Vaslui, a fost initiat Proiectul A.R.T prin care treizeci de elevi din orasul Negresti, identifica si propun solutii privind problemele copiilor din comunitatea lor. Scopul proiectului este in primul rand reducerea gradului de vulnerabilitate a tinerilor din orasul Negresti fata de fenomenul traficului de fiinte umane, dar si a situatiilor care afecteaza drepturile copiilor: copii ai strazi, copii neglijati, abandon scolar, discriminarea sau neimplicarea copiilor in viata comunitatii. (A.D.).