Nicoleta Bitu, directoare executiva a asociatiei Romano ButiQ, a solicitat, pe 4 aprilie, la Bruxelles, în cadrul celei de-a treia editii a Summitului European al Romilor, adaptarea politicilor de ocupare a fortei de munca, modificarea perceptiei pe care o au politicienii romani despre romi, dar si schimbarea sistemului educational din Romania pentru a raspunde nevoilor beneficiarilor.
„Politicile desenate pentru integrarea persoanelor de etnie roma pe piata fortei de munca nu sunt adaptate realitatii. Este nevoie de un efort de întelegere si adaptare a acestora la realitatile locale si nationale. De asemenea, se simte acut nevoia de schimbare în sistemul educational astfel încat acesta sa raspunda nevoilor si cerintelor elevilor. Elevii se plictisesc la scoala, sistemul de educatie nu este adaptat cerintelor, mai ales atunci cand vine vorba de comunitatea roma”, a declarat Nicoleta Bitu.
Reprezentanta Romano ButiQ a afirmat totodata ca situatia în care se afla romii acum se datoreaza si liderilor acestora, care au dat dovada de lipsa de maturitate în abordarea problemelor cu care se confrunta minoritatea.
În fata a aproximativ 500 de invitati, Nicoleta Bitu a mentionat înfiintarea de catre asociatia Romano ButiQ a primului Muzeu al Culturii Romilor la nivel national, precum si actiunile de integrare a acestei minoritati la nivel local prin revalorizarea si revitalizarea mestesugurilor traditionale.
„Avem exemple pozitive în colaborarea cu autoritatile locale prin prisma proiectului cooperativelor Romano ButiQ”, a declarat Nicoleta Bitu. Cu o experienta de 23 de ani în activism, Nicoleta Bitu a fost invitata la summit în calitate de ambasadoare a romilor si a subliniat nevoia de a include pe agenda publica si aspecte ce tin de drepturile femeilor si ale copiilor, de cele mai multe ori ignorate.
Evenimentul de la Bruxelles s-a desfasurat în contextul în care la nivel european urmeaza sa fie formata o comisie avand ca obiectiv continuarea strategiei europene de incluziune a romilor, prin identificarea unor solutii locale.
Printre participantii la eveniment s-au numarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, vicepreşedintele Viviane Reding, comisarii europeni László Andor, Androulla Vassiliou şi Tonio Borg, preşedintele Romaniei Traian Basescu, iar din sfera neguvernamentala au luat cuvantul George Soros, preşedintele Open Society Foundations si Zoni Weisz, supravietuitor al holocaustului romilor. Prin dezbateri în grupuri de lucru, evenimentul s-a concentrat asupra identificarii unor raspunsuri la trei provocari privind îmbunatatirea integrarii romilor la nivel local: politici favorabile incluziunii tuturor romilor, facilitarea directionarii finantarilor europene catre nivelul local si regional pentru a sustine integrarea romilor si transformarea în realitate locala a integrarii romilor în tarile implicate în procesul de aderare.
Asociatia Romano ButiQ este recunoscuta la nivel international dupa ce anul trecut, reteaua de cooperative Romano ButiQ a fost desemnata de Comisia Europeana drept una dintre cele mai bune 10 idei de inovare sociala. Proiectul Romano ButiQ a construit timp de trei ani o retea de 30 de cooperative cu 500 de meşteşugari romi membri cooperatori care lucreaza atat produse traditionale, cat şi un portofoliu de produse moderne create împreuna cu designeri şi studenti ai Universitatii de Arhitectura şi Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectura de Interior (A.D.).