Cand un ONG primeste o donatie de 25.000 de dolari de exemplu sau mai mult, in general putem spune ca este vorba de o donatie considerabila. Dar ce se intampla atunci cand un voluntar se implica peste 1.100 de ore in timpul sau liber in cadrul unui ONG, pentru a participa la diferite activitati ale acestuia? Care este valoarea acestei „donatii de timp”?
Potrivit Independent Sector, in Statele Unite, „valoarea estimata a donatiilor voluntare de timp in anul 2013 a fost de 22,55 dolari pe ora”. Asadar, in cazul unui voluntar care a lucrat 22 de ore pe saptamana timp de un an de zile, valoarea acestor ore depaseste 25.000 de dolari.
Iar asa cum companiile care doneaza resurse financiare, bunuri sau diferite produse in folosul comunitatii merita o recunoastere pentru generozitatea lor, la fel ar trebui sa stea lucrurile si in cazul voluntarilor. Iar in acest caz nu este vorba despre costul recunoasterii meritelor, ci dimpotriva, despre naturaletea cu care se fac aceste gesturi. Mai mult, este vorba despre frecventa si modul in care aceasta recunostinta este aratata.
Cu toate ca exista nenumarate moduri de a spune „Multumesc!” unui voluntar, depinde de fiecare organizatie in parte cand si cum sa faca acest lucru cel mai bine.
Iata mai jos cateva moduri inedite. Desi poate la o prima vedere par de nerealizat din diferite motive financiare, la o privire mai amanuntita sunt relativ usor de pus in aplicare si nu presupun costuri sau eforturi financiare mari.
- Trimite de o scrisoare de apreciere. Nu este destul de creativ? Intr-o lume dominata la toate varstele si nivelurile de e-mail, SMS, tablete, laptop-uri, retele de socializare si telefoane mobile, scrisorile de mana reprezinta un lucru tot mai rar si pentru multi, destul de desuet. Asa ca, atunci cand cineva primeste o scrisoare, aceasta este apreciata la adevarata sa valoare.
- Fa un gest dragut pentru familia voluntarului tau. Ofera-le bilete la un eveniment sportiv sau cultural de calitate membrilor familiei voluntarului care a lucrat pentru tine. Pana la urma, atunci cand cineva face voluntariat pentru organizatia ta, acesta nu poate fi impreuna cu familia, ceea ce inseamna un sacrificiu comun spre binele unei cauze.
- Trimite o scrisoare de multumire si de recunostinta companiei la care voluntarul tau lucreaza. Aceasta reprezinta o modalitate foarte buna de a multumi pentru munca voluntara depusa, mai ales atunci cand cineva a facut voluntariat in timpul orelor de program. De altfel, o astfel de scrisoare transmite si un mesaj pozitiv privind integritatea si etica voluntarului respectiv.
- Organizeaza une eveniment pentru familia voluntarilor cu care ai lucrat in diferite proiecte. Un picnic, o petrecere la o sala de bowling sau o mica petrecere tematica pot fi idei de luat in considerare.
- Organizeaza un eveniment de tipul „evenimentul vietii tale”. Acesta presupune organizarea unui eveniment dedicat voluntarilor de „cursa lunga” din organizatia ta, care acum au ajuns la varsta retragerii din activitatea de voluntariat. Invita toti voluntarii veterani, alaturi de cei tineri, parteneri, sponsori si angajati ai organizatiei tale. Puncteaza cu aceasta ocazie evenimentele cele mai importante din organizatia ta la care au contribuit acesti voluntari.
- Creeaza un jurnal. Aduna toate comentariile si citatele angajatilor din organizatia ta si ai sponsorilor diferitelor programe pe care ONG-ul tau le gestioneaza, referitoare la modul in care voluntariatul face diferenta. Reuneste-le intr-o brosura tiparita si distribui-o prin posta sau la diferite evenimente caritabile sau de strangere de fonduri la care participi ca si organizator. Poti include si o scurta descriere, insotita de o fotografie, a voluntarilor din proiecte trecute in care organizatia ta a fost implicata.
- Surprinde-ti voluntarul in mijlocul unei activitati in care este implicat. Cheama in secret familia, prietenii si alti colaboratori si fa din acest moment o ocazie spontana de a sarbatori implicarea sa ca voluntar. (A.D.).