Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bihor, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Asociatia REPER21 lanseaza proiectul “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale tinerilor in contextul dezvoltarii durabile”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Grupul tinta al proiectului este format din 1.060 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar din intreaga tara. Proiectul isi propune sa imbunatateasca competentele profesionale ale cadrelor didactice prin:
- un curs de formare, acreditat, cu durata de 10 zile. In cadrul acestuia, profesorii vor invata sa dezvolte abilitatile de viata ale elevilor pe baza unei abordari complexe, transdisciplinare, care imbina metodele inovatoare ale educatiei nonformale cu educatia pentru dezvoltarea durabila;
- “curriculumul la decizia scolii” pentru doua discipline optionale: “Dezvoltarea abilitatilor de viata” (gimnaziu) si “Competente pentru dezvoltarea durabila” (liceu). Acestea vor fi autorizate si vor fi insotite de instrumentarul pedagogic necesar utilizarii lor efective de catre profesori;
- o comunitate de practica intre profesorii implicati in proiect si reprezentantii ONG-urilor din tara active in domeniul educatiei. Comunitatea va dispune de platforma www.Prof21.ro, pentru o utilizare avansata a mijloacelor TIC in scopul planificarii de proiecte educationale prin parteneriate scoala-ONG.
Pentru ca orientarea spre competente sa aiba succes, dezvoltarea abilitatilor de viata este indispensabila. Fara o paleta larga de abilitati, tinerii nu reusesc sa transfere catre viata reala si sa utilizeze efectiv cunostintele pe care le dobândesc in cadrul scolar. Abilitatile reprezinta deci ingredientul esential ce le permite transpunerea cunostintelor in comportamente si in atitudini.
Totodata, dezvoltarea abilitatilor de viata trebuie realizata “in context”. Competentele formate trebuie sa ofere tinerilor o mai buna adaptare la complexul de constrângeri si provocari sociale, de mediu, economice si culturale specifice societatii in care traiesc. Educatia pentru dezvoltarea durabila permite intelegerea problemelor societale si identifica solutiile disponibile in contextul actual. Premisa proiectului este ca educatia pentru dezvoltarea durabila intareste relevanta si eficacitatea dezvoltarii abilitatilor de viata. (A.D).