Conform unui studiu, fiecare trei luni petrecute de un copil intr-o institutie ii incetineste dezvoltarea fizica cu o luna. Copiii mici au nevoie de interactiune unu la unu cu o figura parentala sensibila si atenta la nevoile lui fata de care dezvolta un atasament de siguranta.
UNICEF a organizat in decembrie 2012 o conferinta regionala pe tema interzicerii institutionalizarii copiilor sub trei ani la care au participat o serie de state din regiune care s-au angajat sa ia masuri in aceasta directie.
Anul trecut, de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, UNICEF a organizat in parteneriat cu Camera Deputatilor o dezbatere la care Gabriela Coman, presedintele de atunci al FONPC si actualul presedinte al ANPDCA, a propus interzicerea institutionalizarii copiilor sub trei ani (Romania a interzis institutionalizarea copiilor sub doi ani, acum 10 ani, in 2004). Deputata Gabriela Podasca a preluat aceasta idee si a redactat o propunere legislativa, sustinuta de peste 60 de parlamentari din toate partidele, ce a primit vot pozitiv in Senat si vot pozitiv de la Comisia de Munca din Camera Deputatilor. Propunerea va intra la vot in toamna cand reincepe sesiunea parlamentara.
Revizuirea legii transmite un mesaj puternic: copiii sunt o prioritate si Romania continua sa fie una dintre tarile lidere in regiune in ceea ce priveste implementarea de reforme cheie pentru copiii vulnerabili.
Ca urmare a Conferintei Regionale organizate de UNICEF, daca legea va fi adoptata in toamna, Romania va fi prima tara care isi indeplineste acest angajament (in regiune doar Croatia si Serbia au interzis acest lucru). Revizuirea legii este in concordanta cu cele mai noi recomandari ale Uniunii Europene si internationale.
“UNICEF va sprijini Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului in implementarea acestei legi la nivel national si local incepand cu ianuarie 2015, cu scopul de a nu a mai avea nici un copil in institutii traditionale pana in 2020”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Aceasta lege va fi un al exemplu de buna practica in ceea ce priveste protejarea copiilor vulnerabili pe care Romania il va impartasi cu alte tari din Europa si nu numai. (A.D.).