O lege care promoveaza in randul institutiilor statului produsele eficiente, etice, durabile poate crea o piata de produse ecologice in Romania de 20 miliarde de lei, daca doar 20% dintre achizitiile publice ar fi ecologice.
Totodata, o astfel de lege ar mai incuraja producatorii de produse ecologice si bio sa-si ateste produsele si ar contribui la atingerea tintelor recomandate de Comisia Europeana privind achizitiile publice ecologice.
„Achizitiile publice ecologice contribuie la tintele Romaniei de reducere a emisiilor de carbon, la stimularea unei piete a producatorilor locali si reprezinta o alternativa echitabila social”, a spus Costel Popa, Presedintele Ecopolis.
De altfel, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a gazduit recent dezbaterea finala a proiectului de Lege a Achizitiilor Publice Ecologice, organizata de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III. Legea va fi avansata in Parlament la inceputul sesiunii parlamentare din toamna.
Proiectul de lege propus reprezinta reglementarea-cadru, urmand sa se realizeze Planul National Multianual de Actiune pentru Achizitii Publice Ecologice si normele metodologice. Proiectul a fost redactat de un grup de lucru format in cadrul Ministerului Mediului, din experti de politici publice, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si organizatii neguvernamentale. Legea a fost apoi dezbatuta in 7 orase din Romania.
“Un sprijin legislativ real al producatorilor si furnizorilor ar stimula piata si un intreg sector economic format in special din IMM-uri. Noi furnizam un instrument de informare prin site-ul www.achizitiiverzi.ro, insa e nevoie de interes din partea autoritatilor publice, care ar trebui sa fie principalii beneficiari”, a mentionat Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.
Comisia Europeana recomanda in 2008 ca nivelul achizitiilor publice ecologice in statele UE sa fie de 50% in 2010 si ca fiecare stat membru sa realizeze un Plan National de Actiune pentru Achizitiile Publice Ecologice. (A.D.).
1 thought on “Legea achizitiilor publice ecologice poate crea o piata a produselor eco de 20 mld. lei”