Din 2012, Raiffeisen Bank si Junior Achievement Romania au invatat peste 3.500 de elevi din clasele primare despre economisire si despre bani prin intermediul a doua programe educationale interactive desfasurate la clasa de catre 135 de invatatori: “Noi insine” si “Familia mea”.
Nevoia de educatie financiara timpurie a devenit evidenta in ultimii ani intr-un context economic international marcat de o intelegere redusa a serviciilor financiare. La nivel european, directivele Comisiei Europene recomanda introducerea educatiei financiare in școli de la cele mai mici niveluri, pentru a educa și responsabiliza viitorii consumatori. Din 2013, ca raspuns la aceste recomandari, Ministerul Educatiei Nationale a introdus și aprobat programa pentru disciplina optionala “Educatie financiara” pentru invatamantul primar.
Pentru a contribui la acest obiectiv de educare timpurie a tinerilor, Raiffeisen Bank si Junior Achievement au dezvoltat doua programe educationale – “Noi insine”, pentru clasa 0 sau I si “Familia mea”, pentru clasa I sau a II-a. In cadrul fiecarui program, toate clasele participante primesc gratuit, prin sustinerea financiara a Raiffeisen Bank, kitul cu materiale specific programului: manualul elevului (Jurnalul Junior), ghidul invatatorului si al consultantului voluntar și materiale auxiliare.
Fiecare manual cuprinde cinci lectii din care elevii afla ce inseamna sa iti gestionezi banii, de ce este important sa economisesti, cum sa faci alegeri inteligente avand la dispozitie un anumit buget, cum sa lucrezi in echipa etc.
Continutul fiecarui manual din cele doua programe a fost extins cu un set de cate cinci activitati suplimentare, concepute ca modalitati de aprofundare a conceptelor de economisire, munca in echipa, implicare activa in comunitate. Aceste activitati practice suplimentare au fost gandite sub forma unor jocuri interactive construite in jurul unor personaje de poveste, realizate la clasa de catre invatatori, cu sprijinul consultantilor voluntari.
Un astfel de personaj este calutul Raifi, care apare in diverse ipostaze si care are rolul de a-i invata pe elevi cum sa economiseasca, sa ia mici decizii intr-un mod responsabil sau cum sa aiba grija de bugetul familiei. Fiecare program prevede si un instrument de motivare a elevilor, un carnet de economii: de fiecare data cand elevul realizeaza o activitate din manual sau una suplimentara, este rasplatit cu un abtibild cu calutul Raifi pentru a fi lipit in carnet. Prin parcurgerea activitatilor suplimentare, elevii primesc o diploma de participare si intra in „Clubul copiilor harnici, isteti si chibzuiti”.
Programele au si o componenta educationala pentru parinti care, prin intermediul unui chestionar de atitudine financiara, pot evalua cat de mult ating aspectele legate de administrarea banilor in conversatiile cotidiene cu copiii lor. Acestia primesc, de asemenea, sugestii de activitati de educatie finaciara pe care le pot face acasa.
Prezenta consultantilor voluntari la clasa, precum și vizita in banca, reprezinta o componenta importanta și un element de noutate pentru dezvoltarea unui astfel de program educational – angajatii din banci, prezenti ca și facilitatori, au ocazia sa experimenteze rolul de educatori, valorificand experienta lor profesionala.
In anul scolar 2014-2015, partenerii vor dezvolta al treilea program pentru ciclul primar “Comunitatea mea” pentru elevii de clasa a II-a si a III-a, urmand ca pana in 2016 sa incheie ciclul primar cu programul pentru clasa a IV-a, “Orasul meu”. (A.D.).