Tarile europene recunosc importanta alimentatiei in scoli la sanatatea, dezvoltarea si performantele scolare ale copiilor, se arata intr-un studiu al Centrului Comun de Cercetare din cadrul Comisiei Europene. Mai mult, toate tarile cuprinse in studiu (cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia si Elvetia) au orientari privind alimentatia in scoli, desi orientarile respective variaza considerabil.
Masurile nationale care vizeaza promovarea dietelor sanatoase in scoli variaza de la orientari facultative privind dimensiunile portiilor, de exemplu, la interdictii totale, inclusiv in ceea ce priveste comercializarea, ale distribuitoarelor automate si ale bauturilor indulcite cu zahar.
“Aproape o treime dintre copiii europeni sunt supraponderali sau obezi si, prin urmare, risca sa contracteze boli care pot fi prevenite, inclusiv diabetul de tip 2. Scolile sunt parteneri importanti in eforturile noastre de a incuraja copiii sa adopte obiceiuri alimentare sanatoase, astfel incat sa creasca sanatosi, sa aiba rezultate scolare bune si sa-si dezvolte pe deplin potentialul. Asadar, prima evaluare a politicilor privind alimentatia in scoli este o contributie importanta la lupta noastra impotriva obezitatii”, spune Tonio Borg, Comisarul pentru sanatate
Raportul analizeaza cele mai recente documente de politica nationale care constituie standarde si orientari privind alimentele disponibile in scolile primare si secundare. Raportul descrie aceste politici pe baza unor criterii comune, precum alimentele permise sau interzise, nivelul substantelor nutritive, structurile pentru servit masa, serviciile de alimentatie publica si restrictiile privind comercializarea.
Cateva concluzii ale studiului:
- Peste 90% dintre politicile studiate contin standarde bazate pe alimente, menite a asigura meniuri echilibrate. Acestea sunt urmate de orientari privind dimensiunea portiilor (76%) si de standarde bazate pe substantele nutritive pentru prânz (65%).
- Sunt foarte des intalnite restrictiile sau recomandarile legate de disponibilitatea bauturilor (65-82%), majoritatea sprijinind accesul (gratuit) la apa potabila proaspata si limitând sau interzicând in mod specific bauturile racoritoare (indulcite cu zahar).
- Imbunatatirea nutritiei copiilor, invatarea unui regim alimentar si a unor obiceiuri de viata sanatoase, precum si reducerea sau prevenirea obezitatii infantile sunt obiectivele principale generale impartasite de majoritatea tarilor.
- Dulciurile si gustarile aromatizate sunt restrictionate in majoritatea politicilor, care variaza de la permiterea ocazionala a acestor gustari la interdictii complete.
- Limitarea comercializarii alimentelor nesanatoase constituie, de asemenea, o practica obisnuita. (A.D.).