Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), in parteneriat cu Consejo General de Enfermería (Spania), anuntă lansarea unui nou proiect strategic intitulat “Asigurarea accesului egal la ocupare si diversificarea oportunitatilor de angajare pe o piata inclusiva a muncii, pentru femeile din domeniul sanitar – ACCES”, proiect construit pentru 600 de femei angajate in sistemul sanitar public sau privat.
Proiectul isi propune sa ofere celor 600 de femei angajate in sistemul sanitar public sau privat din judetele Arges, Ialomita, Calarasi, Teleorman, Bistrita Nasaud, Salaj, Maramures, Arad si Timis acces la diversificarea calificarilor detinute. Acest fapt le ofera o mobilitate sporita pe piata muncii, precum si o forma de venit suplimentar.
In cadrul proiectului se vor desfasura doua programe de formare profesionala ce vor viza calificarea celor 600 de femei angajate in sistemul sanitar public sau privat pentru meseriile de baby-sitter si ingrijitor batrani la domiciliu. Angajatele vor dobandi competente precum: acordarea ingrijirilor igienice, acordarea primului ajutor, respectarea si aplicarea prescriptiilor medicale si competente utile femeilor angajate in sistemul sanitar. Mai mult, 90 de femei cu varste peste 45 de ani selectate din cele 600 de femei din grupul tinta vor participa la sesiuni de formare continua pentru dezvoltarea abilitatilor IT prin activitati precum:introducere in utilizarea calculatorului, utilizare Office, notiuni elementare de internet.
Cele 600 de femei angajate in sistemul sanitar public vor participa 15 ateliere de lucru regionale ce vor viza studierea perceptiei grupului tinta asupra problematicii egalitatii din perspectiva posibilitatilor de dezvoltare a carierei in conditiile unui echilibru intre viata de familie si cea privata. Atelierele vor avea un caracter interactiv, facilitand impartasirea si schimbul de experiente privind obstacolele cu care se confrunta femeile in dorinta de a face performanta in sistem si de a le fi recunoscute meritele.
In cadrul proiectului, 30 de femei vor participa la 3 vizite de lucru la partenerul transnational, pentru schimb de bune practici in domeniul egalitatii de gen cu accent pe reconcilierea vietii de familie cu viata profesionala.
Documentarea facuta pe parcursul atelierelor si a vizitelor de lucru la partenerul transnational vor conduce la elaborarea unui ghid de bune practici ce va dori sa disemineze perspectiva actuala a femeilor asupra mobilitatii pe piata muncii, egalitatii de sanse si echilibrul intre viata personala si viata profesionala, punand accent pe identificarea bunelor practici in sfera acestor aspecte.
Finantarea acestui proiect a fost aprobata din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. (A.D.).