Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei printr-o serie campanii de informare in randul populatiei cu privire la modul de transmitere a hepatitelor virale (A, B, C, D), precum si la prevenirea infectarii cu aceste virusuri.
Acestea au loc in perioada 25-28 iulie in orasele Brasov, Iasi, Turda (jud. Cluj), Constanta, Giurgiu, Alexandria si Bucuresti.
Un element specific al actiunilor dedicate din acest an va fi evidentiat prin baloanele albe si albastre ce vor fi inaltate, pentru a atrage atentia tuturor asupra existentei virusurilor hepatice si a faptului ca trebuie sa se gandeasca de doua ori la riscurile de infectare, inainte de a intreprinde o actiune (cum ar fi tatuarea, actul sexual pasager neprotejat, folosirea in comun a acelor sau a obiectelor taietoare, care faciliteaza contactul cu sangele infectat etc.).
Baloanele umplute cu heliu vor fi inaltate astazi, 28 iulie la Bucuresti, de pe terasa hotelului Howard Johnson (ora 13.00), la Turda-Cluj, din fata Salinei (ora 15.00), la Constanta, City Park Mall (ora 15.00).
La Constanta si in zilele de 26, 27 iulie 2014, au avut loc campanii de informare in randul populatiei cu privire la modul de transmitere a hepatitelor virale (A, B, C, D), precum si la prevenirea infectarii cu aceste virusuri. De asemenea, vor fi impartite materiale informative pana la inceputul lunii august si in alte orase ale tarii precum Sibiu, Piatra Neamt, Timisoara, Oradea, Galati, Bacau, Suceava si Craiova. Toate aceste actiuni cu impact social au primit sprijinul financiar al companiilor Janssen, Bristol-Myers Squibb, Abbvie, MSD, Roche, Bioclinica, Biopredictive, Opticristal.
“Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei reprezinta momentul oportun sa atragem atentia populatiei, dar si autoritatilor ca hepatita este o afectiune ce nu trebuie ignorata. Prin mediatizarea si popularizarea acestui eveniment speram sa incurajam oamenii sa constientizeze ca aceasta boala exista si sa nu o ignore, deci sa ia masurile preventive necesare. In Romania, vorbim de peste 600.000 de persoane care sunt infectate cu virusul hepatitei C si aproape un milion infectate cu virusul hepatitic B. La nivel mondial, hepatita ucide in fiecare an circa 1,4 milioane de persoane si afecteaza alte sute de mii in intreaga lume”, spune Marinela Debu, presedintele APAH-RO.
Totodata, pe 28 iulie are loc si conferinta Mediafax Talks About Health, in cadrul careia vor fi abordate teme precum strategia Ministerului privind preventia si diagnosticarea precoce a hepatitei, decontarea tratamentului de catre CNAS, Rezolutia OMS privind hepatitele virale reactualizata in 2014, rolul medicului de familie in preventia si diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacientilor cu hepatita la tehnici terapeutice de ultima generatie, accesul nediferentiat al tuturor pacientilor la tratament, accesul medicilor si pacientilor la informatii privind inovatiile in domeniu, programul de transplant hepatic in Romania, inovatia in tratamentul hepatitei si accesibilitatea ei in Romania. (A.D.).