UNICEF si Consiliul Judetean Bacau au lansat recent modelul „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar”. Peste 54.000 de copii vulnerabili si familiile lor, provenind din aproximativ 50 de comunitati vor beneficia de noi servicii. Cu un buget de 5,3 milioane de euro, initiativa este finantata de Norway Grants (3,3 milioane de euro) si UNICEF (2 milioane de euro).
Pornind de la bunele practici de la nivel international, national si local, UNICEF si partenerii sai vor testa acest model, care va reuni serviciile de educatie, protectie sociala si sanatate sub coordonarea autoritatilor locale, beneficiind de sprijin tehnic si metodologic din partea autoritatilor judetene.
Serviciile vor fi acordate de profesionistii de la nivel local: asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, mediatori scolari si sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educatia prescolara si scolara incluziva si de calitate. Vor fi implicati toti partenerii de la nivelul comunitatii (autoritati locale, ONG-uri, biserica etc.). De asemenea, se va acorda o atentie speciala identificarii timpurii si prevenirii situatiilor de risc in randul copiilor la nivelul familiei.
„Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va imbunatati semnificativ starea de sanatate si accesul la servicii de educatie si de protectie in cazul copiilor vulnerabili si al familiilor acestora. Pe termen mediu si lung, investitia in aceste servicii integrate cu o puternica componenta de preventie va fi una profitabila prin scaderea costului serviciilor specializate, modelul putand fi replicat la nivel national cu finantare de la bugetul public si din fonduri europene”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Proiectul pilot, cu o durata de implementare de trei ani, va fi supus unei evaluari independente si va fi documentat in scopul furnizarii de noi evidente reformelor ce vizeaza serviciile din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei copilului. Conceptul de servicii integrate bazate pe comunitate a fost dezvoltat in urma unei initiative comune a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii, cu asistenta tehnica din partea UNICEF. Se asteapta ca rezultatele interventiei sa influenteze programele nationale, strategia privind incluziunea sociala si legislatia, cu finantare din fonduri publice si europene.
„Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii, care se concentreaza pe preventie, este laudabila. Sunt bucuroasa ca Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai tarziu, poate fi extins la nivel national, imbunatatind incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile in Romania”, a afirmat Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei in Romania. (A.D.).