Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” impreuna cu Banca Nationala a Romaniei au organizat pe 26 octombrie conferinta”O calatorie in istoria leului romanesc” sustinuta de catre Dan Ilie, muzeograf al Muzeului Bancii Nationale a Romaniei.
Acum 144 de ani, inaugurarea „Otelului de moneta” de pe Soseaua Kisselef a marcat afirmarea leului ca simbol national. Banii, pe langa valoarea lor intrinseca, sunt veritabile barometre ale fortei si prestigiului de care cel care le emite se bucura in perceptia publicului larg. De aceea, cunoasterea trecutului nostru monetar, poate dezvalui o lume fascinanta, in care istoria se intalneste deseori cu legenda.
Conferinta ”O calatorie in istoria leului romanesc” face parte din proiectul educational, interdisciplinar, ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote si monede, care are in vedere cresterea nivelului de cunoastere a insemnelor monetare in randul publicului larg si cunoasterea faunei heraldice numismatice care a decorat monedele si bancnotele de-a lungul vremii.
Imbinand caracterul educational cu divertismentul cultural, expozitia ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote si monede, constituie o invitatie la o „calatorie” in jurul lumii, prin intermediul faunei reprezentata pe bancnotele si monedele mai multor tari. Peste 100 de specii si subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de insemne monetare expuse – de la monede din Antichitate, Evul Mediu si Epoca Moderna, emise in 18 state, pana la bancnote moderne din 59 de tari si teritorii de pe 6 continente.
“ZooMonetar” promite vizitatorilor o experienta unica, provocatoare prin tematica, raritatea si valoarea pieselor expuse, precum si prin dimensiunea globala a provenientei insemnelor monetare. Vizitatorii beneficiaza totodata de o experienta 3D inedita, avand posibilitatea de a interactiona cu continutul propriu-zis al informatiei prin aplicatiile multimedia. (A.D.).