Ca raspuns la slaba promovare a drepturilor copilului si la lipsa de vizibilitate a sumelor destinate copiilor in bugetele publice, Organizatia Salvati Copiii Romania lanseaza proiectul Participare si transparenta pentru o mai buna asigurare a drepturilor copilului.
Proiectul este menit sa creasca gradul de conştientizare in randul elevilor, dar si al cadrelor didactice, in special al directorilor de şcoli, cu privire la drepturile copiilor la nediscriminare şi participare, si, implicit, la consultarea in stabilirea bugetului şcolilor.
Majoritatea copiilor nu au fost consultati niciodata in luarea deciziilor care ii privesc şi nici nu au fost sprijiniti sa deruleze actiuni de interes pentru ei. Motivele sunt, potrivit respondentilor citati, lipsa de timp, necunoasterea metodelor de implicare si desconsiderarea punctului de vedere al persoanelor sub 18 ani.
”In Romania, atunci cand vorbesc de drepturile copilului, actorii institutionali, chiar si cei direct implicati, precum scolile sau inspectoratele, au tendinta de a introduce aceasta tema in sfera amuzamentului si chiar a derizoriului. Este o greseala, iar noi luptam de ani buni pentru a demonstra ca este suficient un dram de vointa pentru ca vocea copiilor sa se faca auzita. Asa a aparut, in urma cu 14 ani, Forumul copiilor, ale carui concluzii au devenit, de-a lungul timpului, acte normative in legislatia romaneasca. Acum, a venit randul acestui proiect, prin care vom demonstra elevilor ca punctul lor de vedere este valid si, mai mult, absolut necesar in luarea deciziilor care ii privesc si ii afecteaza in viata de zi cu zi”, a declarat Presedintele executiv al Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu.
Exemple internationale de participare a copilului:
- In Scotia, guvernul a lansat o cercetare in randul unui esantion extins, in care au fost cuprinsi si 75.000 de copii de varste diferite. Rezultatele studiului au fost utilizate pentru intocmirea strategiei Avocatul Poporului pentru intervalul 2011-2015.
- In Australia, mii de copii au participat, in perioada 2002-2004, la un sondaj ce a stat la baza realizarii Strategiei Copilului, aflata in vigoare si astazi.
- In Irlanda a fost derulat un proiect prin care copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani au fost consultati cu privire la nevoile si dorintele lor, prin diverse mecanisme adaptate varstei
Proiectul Participare si transparenta pentru o mai buna asigurare a drepturilor copilului se va desfasura in 25 de unitati de invatamant din Bucuresti si alte 4 judete (Timis, Mures, Iasi, Suceava), 5.000 de elevi, 500 de cadre didactice si 1.000 de parinti urmand sa fie implicati in activitatile derulate. La finalul programului, cel putin 100 de voluntari isi vor insusi abilitati şi competente pentru derularea de activitati concrete cu elevii, iar in fiecare scoala in care se va desfasura, elevii participanti vor depune minimum 8 proiecte cu focus pe implicarea şi participarea copiilor la stabilirea bugetului şcolii, nondiscriminare si multiculturalitate.
Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, si are o valoare totala de 245.702 euro. (A.D.).