Eco-Rom Ambalaje a lansat la finalul lunii noiembrie in premiera in Romania, serviciul de calcul a emisiilor de gaze cu efect de sera (CO2eq) reduse prin reciclarea deseurilor de ambalaje.
Acesta se adreseaza companiilor producatoare si importatoare de bunuri ambalate si este un instrument comun, implementat de catre cele mai importante organizatii de transfer de responsabilitate din 25 de tari din Uniunea Europeana. Sistemul de calcul care sta la baza acestui serviciu este realizat de BIO by Deloitte si respecta standardele ISO 14040 si ISO 14044.
”Iata ca acum putem sa demonstram cum industria producatoare de bunuri ambalate contribuie, prin indeplinirea obligatiilor nationale de reciclare, la efortul pe care Romania il face in domeniul Schimbarilor Climatice. Timp de doi am investit alaturi de colegii din strainatate in identificarea acestui instrument proactiv care cuantifica aceasta contributie pentru fiecare companie si o valorizeaza pe termen lung, atat la nivel reputational, cat mai ales la nivel de impact asupra mediului. Doar anul trecut membrii Eco-Rom Ambalaje – peste 60% din industria producatoare de bunuri ambalate din Romania – au contribuit cu aproximativ 6% la reducerea gazelor cu efect de sera provenite din domeniul gestiunii deseurilor”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
In prezent, Romania este obligata sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020. In contextul european in care aceste obligatii cresc, ajungand la 40% pana in 2030, contributia tuturor sectoarelor la acest demers este importanta si necesara. Conform Strategiei Nationale privind Schimbarile Climatice 2013-2020, sectorul deseurilor reprezinta unul dintre domeniile in care trebuie luate masuri specifice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Acest sector cumuleaza aproximativ 5 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera generate la nivel national.
In 2013, cele 353.521 tone de deseuri de ambalaje reciclate in sistemul Eco-Rom Ambalaje prin aportul celor 2.849 de producatori si importatori, au contribuit la reducerea a 209.405 tone de gaze cu efect de sera, ce ar fi putut fi generate in urma parcurgerii a peste 775 de milioane km de catre un autoturism.
Serviciul, detinut si implementat in exclusivitate in Romania de Eco-Rom Ambalaje, se bazeaza pe notiunea de „impact evitat”, respectiv pe calculul emisiilor de gaze cu efect de sera salvate prin inlocuirea materiei prime virgine cu materie prima secundara rezultata prin reciclare.
Acest calcul ia in considerare toate etapele din lantul reciclarii deseurilor de ambalaje: colectarea separata a deseurilor, sortarea acestora si procesul de reciclare, inclusiv transformarea lor in materie prima secundara. Mai exact, vizeaza emisiile legate de transport, de consumul de carburanti si de electricitate, de procesele de tratare a deseurilor colectate, dar si emisiile evitate ca urmare a producerii de energie sau de materiale reciclate care inlocuiesc materiile prime virgine. (A.D.).