MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat au lansat cea de-a zecea editie a programului Spatii Verzi, cea mai veche platforma de responsabilitate sociala a MOL Romania, invitand organizatiile neguvernamentale sa depuna propunerile de proiecte in domeniul protectiei mediului.
Compania va acorda in cadrul editiei 2015 a programului finantari in valoare de 150.000 euro in cadrul celor doua componente ale programului: Spatii Verzi Urbane si Arii Naturale protejate.
”Echipa MOL Romania considera ca mediul inconjurator reprezinta una dintre cele mai de pret mosteniri pe care le lasam copiilor nostri, generatiilor viitoare. In ultimii noua ani s-au alaturat eforturilor noastre peste 150.000 de voluntari, care ne impartasesc dorinta de a actiona astazi pentru a asigura un viitor verde in orase si arii naturale protejate. Cred ca aceste comunitati de voluntari reprezinta cel mai important rezultat al angajamentului nostru fata de mediul inconjurator”, a declarat Kinga Daradics, Chairman & CEOal MOL Romania.
Organizatiile neguvernamentale pot trimite propunerile de proiecte pana la data de 18 februarie 2015. Acestea vor fi evaluate de catre un juriu de specialitate. Castigatorii vor fi anuntati pana la sfarsitul lunii martie.
Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi gasite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.
In cadrul editiei din acest an, vor fi acordate finantari pentru urmatoarele tipuri de activitati:
- crearea unor spatii verzi urbane sau reabilitarea acestora prin metode ecologice,
- educatie ecologica non-formala in randul tinerilor şi a comunitatilor locale,
- organizarea taberelor Junior Ranger,
- activitati organizate cu ocazia Zilei Ariei Protejate sau a altor zile mondiale ca Ziua Pamantului sau Ziua Biodiversitatii,
- infiintarea sau amenajarea centrelor de vizitare a ariilor protejate,
- crearea si amenajarea unor poteci tematice in scop educational.
In cadrul programului Spatii Verzi este incurajata abordarea creativa a activitatilor din domeniul protectiei mediului in vederea implicarii comunitatilor locale. Cei interesati vor gasi manuale educative cu idei pentru realizarea activitatilor ecologice pe pagina web a programului si a Fundatiei pentru Parteneriat.
In 2014 au fost acordate finantari in valoare totala de 641.798,83 lei pentru 49 de proiecte, in care s-au implicat mai mult de 17.000 de persoane. In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane au fost infiintate sau reamenajate spatii verzi cu o suprafata totala de 28.029 mp unde au fost plantati peste 2.300 de arbori şi arbuşti, precum si 12.400 de rasaduri de flori. In cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au amenajat 5 poteci tematice, au fost organizate 12 tabere Junior Ranger, 13 expozitii in centrele de vizitare si 15 evenimente legate de “Ziua Ariei Naturale Protejate’’si „Ziua Biodiversitatii’’.
Pana prezent, MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat au finantat „inverzirea” unei suprafete de aproximativ 400.000 mp si infrumusetarea a 229 spatii urbane prin plantarea a 121.000 de arbori, arbusti si flori. (A.D.).